Δισκοθήκη: Joe Walsh/James Gang ωραίες εποχές

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Joseph Fidler Walsh (γεννημένος στις 20 Νοεμβρίου 1947) είναι Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Σε μια καριέρα που εκτείνεται σε πάνω από πέντε δεκαετίες, υπήρξε μέλος τριών επιτυχημένων ροκ συγκροτημάτων: James Gang, Eagles και Ringo Starr & His All-Starr Band. Ήταν επίσης μέλος του συγκροτήματος Herbs της Νέας Ζηλανδίας. 

Video Url

 

Ο Walsh έχει γνωρίσει επίσης επιτυχία τόσο ως σόλο καλλιτέχνης όσο και ως  μουσικός σε session, καθώς εμφανίζεται σε μια ευρεία γκάμα ηχογραφήσεων άλλων καλλιτεχνών. Το 2011, το Rolling Stone τον τοποθέτησε στη Νο. 54 θέση στη λίστα με τους "100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών".

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, αφού παρακολούθησε το Kent State University, ο Walsh έπαιξε με πολλά τοπικά συγκροτήματα με έδρα το Οχάιο πριν φτάσει στο εθνικό κοινό ως μέλος των James Gang, του οποίου το επιτυχημένο τραγούδι "Funk #49" ανέδειξε τις ικανότητές του και ως κιθαρίστας και τραγουδιστής. Ο Ρότζερ Άμπραμσον, παραγωγός συναυλιών και μάνατζερ καλλιτέχνη, υπέγραψε με τους James Gang. Αφού άφησε τους James Gang το 1972, σχημάτισε τους Barnstorm με τον Joe Vitale, έναν κολεγιακό φίλο από το Οχάιο, και τον Kenny Passarelli, έναν μπασίστα από το Κολοράντο, όπου ο Walsh είχε μετακομίσει μετά την αποχώρησή του από το Οχάιο. Ενώ το συγκρότημα έμεινε μαζί για τρία άλμπουμ για τρία χρόνια, τα έργα του κυκλοφόρησαν ως σόλο έργα του Walsh. Το τελευταίο άλμπουμ των Barnstorm, το So What του 1974 περιείχε σημαντικές συνεισφορές καλεσμένων από πολλά μέλη των Eagles, ενός γκρουπ που είχε πρόσφατα προσλάβει τον παραγωγό του Walsh, Bill Szymczyk.

Κατόπιν πρότασης του Szymczyk, ο Walsh εντάχθηκε στους Eagles το 1975 ως κιθαρίστας και keyboardist του συγκροτήματος μετά την αποχώρηση του ιδρυτικού τους μέλους Bernie Leadon, με το Hotel California να είναι το πρώτο του άλμπουμ με το συγκρότημα. Το 1998, μια δημοσκόπηση αναγνωστών που διεξήχθη από το περιοδικό Guitarist επέλεξε τα σόλο κιθάρας στο κομμάτι "Hotel California" των Walsh και Don Felder ως τα καλύτερα σόλο κιθάρας όλων των εποχών. Το περιοδικό Guitar World το κατέταξε στην όγδοη θέση των 100 κορυφαίων Guitar Solo.

Εκτός από τη δουλειά του με τα διάφορα συγκροτήματά του, έχει κυκλοφορήσει 12 σόλο στούντιο άλμπουμ, έξι συλλογικά άλμπουμ και δύο ζωντανά άλμπουμ. Οι σόλο επιτυχίες του περιλαμβάνουν τα "Rocky Mountain Way", "Life's Been Good", "All Night Long", "A Life of Illusion" και "Ordinary Average Guy".

Ως μέλος των Eagles, ο Walsh εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1998 και στο Vocal Group Hall of Fame το 2001. Οι Eagles θεωρούνται ένα από τα συγκροτήματα με τη μεγαλύτερη επιρροή της δεκαετίας του 1970 και παραμένουν ένα από τα αμερικανικά συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της λαϊκής μουσικής. Η δημιουργική του συνεισφορά στη μουσική έχει λάβει επαίνους από πολλούς από τους καλύτερους ροκ κιθαρίστες, συμπεριλαμβανομένου του Jimmy Page των Led Zeppelin, ο οποίος είπε, "Έχει τρομερή αίσθηση για το όργανο. Μου άρεσε το στυλ του από τον πρώιμο James Gang." Ο Eric Clapton είπε ότι "Είναι ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες που έχουν εμφανιστεί εδώ και λίγο καιρό. Δεν ακούω πολλούς δίσκους, αλλά ακούω τους δικούς του." Ο κιθαρίστας των Who, Pete Townshend, είπε: "Ο Joe Walsh είναι ένας  έξυπνος παίκτης.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url