Δισκοθήκη: Richard and Linda Thompson, από τους πιο ταλαντούχους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Richard Thompson OBE (γεννημένος στις 3 Απριλίου 1949) είναι Άγγλος τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας.

Video Url

 

Ο Thompson κέρδισε για πρώτη φορά εξέχουσα θέση στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως ο βασικός κιθαρίστας και τραγουδοποιός για το folk rock συγκρότημα Fairport Convention, το οποίο είχε συνιδρυθεί το 1967. Μετά την αποχώρησή του από το συγκρότημα το 1971, ο Thompson κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του σόλο άλμπουμ Henry the Human Fly το 1973. Τον επόμενο χρόνο, σχημάτισε ένα ντουέτο με τη σύζυγό του Linda Thompson, το οποίο παρήγαγε έξι άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων των αναγνωρισμένων από τους κριτικούς I Want to See the Bright Lights Tonight (1974) και Shoot Out the Lights (1982). Μετά τη διάλυση του ντουέτου, ο Thompson αναβίωσε τη σόλο καριέρα του με την κυκλοφορία του Hand of Kindness το 1983. Έχει κυκλοφορήσει δεκαοκτώ σόλο στούντιο άλμπουμ. Τρία από τα άλμπουμ του — Rumor and Sigh (1991), You? Μου? Μας? (1996) και Dream Attic (2010)—έχουν προταθεί για βραβεία Grammy, ενώ το Still (2015) ήταν το πρώτο του άλμπουμ στο Top Ten στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεχίζει να γράφει και να ηχογραφεί νέο υλικό και έχει συχνά εμφανίσεις σε χώρους σε όλο τον κόσμο, αν και η πανδημία του COVID-19 τον ανάγκασε να αναστείλει την περιοδεία του.

Ο κριτικός μουσικής Neil McCormick περιέγραψε τον Thompson ως «έναν ευέλικτο βιρτουόζο κιθαρίστα και έναν οξυδερκή παρατηρητικό τραγουδιστή-τραγουδοποιό του οποίου το έργο είναι φλεγόμενο από ευφυΐα και σκοτεινά συναισθήματα». Η σύνθεση των τραγουδιών του χάρισε ένα βραβείο Ivor Novello και, το 2006, ένα βραβείο ζωής από το BBC Radio.Το τραγούδι του 1991 "1952 Vincent Black Lightning" συμπεριλήφθηκε στη λίστα "All-TIME 100 Songs" του περιοδικού Time με τις καλύτερες αγγλόφωνες μουσικές συνθέσεις που κυκλοφόρησαν μεταξύ 1923 και 2011. Ο Thompson διορίστηκε Αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) το 2011 για υπηρεσίες στη μουσική. Πολλοί διαφορετικοί μουσικοί έχουν ηχογραφήσει τις συνθέσεις του Thompson.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url