Δισκοθήκη: Gordon Lightfoot σημαντικός τραγουδοποιός

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Gordon Meredith Lightfoot Jr. (γεννημένος στις 17 Νοεμβρίου 1938) είναι Καναδός τραγουδιστής-τραγουδοποιός και κιθαρίστας που σημείωσε διεθνή επιτυχία στη folk, folk-rock και country μουσική. Του πιστώνεται ότι βοήθησε στον καθορισμό του folk-pop ήχου των δεκαετιών του 1960 και του 1970. Έχει αναφερθεί ως ο μεγαλύτερος τραγουδοποιός του Καναδά και είναι γνωστός διεθνώς ως θρύλος της folk-rock. Ο βιογράφος του Lightfoot, Nicholas Jennings, είπε: «Το όνομά του είναι συνώνυμο με διαχρονικά τραγούδια για τρένα και ναυάγια, ποτάμια και αυτοκινητόδρομους, εραστές και μοναξιά».

Τα τραγούδια του Lightfoot, συμπεριλαμβανομένων των "For Lovin' Me", "Early Morning Rain", "Steel Rail Blues", "Ribbon of Darkness" - μια νούμερο ένα επιτυχία στο κάντρι chart των ΗΠΑ με τη διασκευή του Marty Robbins το 1965 - και " Η Black Day in July», σχετικά με την εξέγερση του Ντιτρόιτ το 1967, του έφερε ευρεία αναγνώριση στη δεκαετία του 1960. Η επιτυχία του καναδικού chart με τις δικές του ηχογραφήσεις ξεκίνησε το 1962 με το Νο. 3 επιτυχία "(Remember Me) I'm the One", που ακολούθησε η αναγνώριση και η εγγραφή στο εξωτερικό τη δεκαετία του 1970. Ανέβηκε στην κορυφή του αμερικανικού τσαρτ Hot 100 ή AC με τις επιτυχίες "If You Could Read My Mind" (1970), "Sundown" (1974); "Carefree Highway" (1974), "Rainy Day People" (1975) και "The Wreck of the Edmund Fitzgerald" (1976), και είχαν πολλές άλλες επιτυχίες που εμφανίστηκαν στα 40 καλύτερα.

Αρκετά από τα άλμπουμ του Lightfoot απέκτησαν χρυσή και πολυπλατινένια θέση διεθνώς. Τα τραγούδια του έχουν ηχογραφηθεί από καλλιτέχνες όπως οι Elvis Presley, Johnny Cash, Hank Williams Jr., The Kingston Trio, Jerry Lee Lewis, Neil Young, Bob Dylan, Judy Collins, Barbra Streisand, Johnny Mathis, Herb Alpert, Harry Belafonte, Sarah McLachlan, Eric Clapton, John Mellencamp, Peter, Paul and Mary, Ian & Sylvia, Glen Campbell, Tony Rice, The Grateful Dead, Nico, Olivia Newton-John, Gene Clark, Dan Fogelberg, Jimmy Buffett και Jim Croce .Οι Guess Who ηχογράφησαν ένα τραγούδι που ονομάζεται "Lightfoot" στο άλμπουμ τους του 1968 Wheatfield Soul; οι στίχοι περιέχουν πολλούς τίτλους τραγουδιών Lightfoot.

Ο Robbie Robertson του συγκροτήματος Band περιέγραψε τον Lightfoot ως "εθνικό θησαυρό". Ο Bob Dylan, επίσης θαυμαστής των Lightfoot, τον αποκάλεσε έναν από τους αγαπημένους του τραγουδοποιούς και είπε: "Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα τραγούδι του Gordon Lightfoot που δεν μου αρέσει. Κάθε φορά που ακούω ένα τραγούδι του, είναι σαν να εύχομαι να κρατήσει για πάντα.... Ο Λάιτφουτ έγινε μέντορας για πολύ καιρό. Νομίζω ότι πιθανότατα είναι ακόμα μέχρι σήμερα». Ο Lightfoot ήταν ένας προβεβλημένος μουσικός ερμηνευτής στις τελετές έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1988 στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτα. Έλαβε επίτιμο Διδάκτωρ Νομικής από το Πανεπιστήμιο Trent την άνοιξη του 1979 και έγινε Σύντροφος του Τάγματος του Καναδά τον Μάιο του 2003. Τον Νοέμβριο του 1997, το Βραβείο Παραστατικών Τεχνών του Γενικού Κυβερνήτη, η υψηλότερη διάκριση του Καναδά στις τέχνες του θεάματος, απονεμήθηκε στον Lightfoot.Στις 6 Φεβρουαρίου 2012, ο Λάιτφουτ τιμήθηκε με το Ιωβηλαίο Μετάλλιο της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ από τον Αντικυβερνήτη του Οντάριο. Ο Ιούνιος εκείνου του έτους είδε την εισαγωγή του στο Songwriters Hall of Fame. Στις 6 Ιουνίου 2015, ο Lightfoot έλαβε επίτιμο διδάκτορα μουσικής στη γενέτειρά του την Orillia από το Πανεπιστήμιο Lakehead.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url