Δισκοθήκη: Dream Theater Progressive metal

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Dream Theater είναι ένα αμερικάνικο progressive metal συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1985 με το όνομα Majesty από τους John Petrucci, John Myung και Mike Portnoy ενώ φοιτούσαν στο Berklee College of Music στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Στη συνέχεια παράτησαν τις σπουδές τους για να επικεντρωθούν περαιτέρω στο συγκρότημα που τελικά θα γινόταν Dream Theater. Η τρέχουσα σύνθεση τους αποτελείται από τους Petrucci, Myung, τραγουδιστή James LaBrie, keyboardist Jordan Rudess και drummer Mike Mangini.

Κατά τη διάρκεια διαφόρων αλλαγών στη σύνθεση, ο Petrucci και ο Myung ήταν τα μόνα δύο σταθερά μέλη και ο Portnoy παρέμεινε στο συγκρότημα μέχρι το 2010, όταν έφυγε για να ακολουθήσει άλλες μουσικές προσπάθειες και έκτοτε αντικαταστάθηκε από τον Mangini. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα με τον Chris Collins, ακολουθούμενο από τον Charlie Dominici (ο οποίος απολύθηκε από τους Dream Theater λίγο μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ), ο LaBrie προσλήφθηκε ως τραγουδιστής του συγκροτήματος το 1991. Ο πρώτος keyboardist των Dream Theater, ο Kevin Moore, έφυγε από το συγκρότημα μετά από τρία άλμπουμ και αντικαταστάθηκε από τον Derek Sherinian το 1995 μετά από μια περίοδο περιοδειών. Μετά από ένα μόνο άλμπουμ με τον Sherinian, τον αντικατέστησαν με τον νυν πληκτρίστα Jordan Rudess το 1999.

Μέχρι σήμερα, οι Dream Theater έχουν κυκλοφορήσει δεκαπέντε στούντιο άλμπουμ. Η κυκλοφορία με τις υψηλότερες πωλήσεις του συγκροτήματος είναι το δεύτερο άλμπουμ τους Images and Words (1992), το οποίο έφτασε στο Νο. 61 στο Billboard 200 chart. Και τα δύο άλμπουμ Awake (1994) και Six Degrees of Inner Turbulence (2002) μπήκαν επίσης στα charts στο Νο. 32 και στο Νο. 46, αντίστοιχα, και απέσπασαν την αποδοχή των κριτικών. Το πέμπτο άλμπουμ τους, Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory (1999), κατατάχθηκε στην 95η θέση στο τεύχος Οκτωβρίου 2006 της λίστας του περιοδικού Guitar World με τα 100 καλύτερα κιθαριστικά άλμπουμ όλων των εποχών. Κατατάχθηκε επίσης ως το 15ο καλύτερο Concept άλμπουμ τον Μάρτιο του 2003 από το Classic Rock Magazine.

Από το 2018, οι Dream Theater έχουν πουλήσει πάνω από 12 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και έχουν λάβει τρεις υποψηφιότητες για βραβεία Grammy (συμπεριλαμβανομένης μιας νίκης το 2022). Μαζί με τους Queensrÿche και Fates Warning, το συγκρότημα έχει αναφερθεί ως ένα από τα «μεγάλα τρία» του προοδευτικού μεταλλικού είδους, υπεύθυνο για την ανάπτυξη και το προφίλ του.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url