Δισκοθήκη: Bryan Ferry δεν ήταν αδιάφοροι οι προσωπικοί του δίσκοι

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Bryan Ferry  (γεννημένος στις 26 Σεπτεμβρίου 1945) είναι Άγγλος τραγουδιστής και τραγουδοποιός.  Καθιέρωσε μια ξεχωριστή εικόνα και ένα στυλ ερμηνείας: σύμφωνα με τον The Independent, ο Ferry και ο σύγχρονος του David Bowie επηρέασαν μια γενιά τόσο με τη μουσική τους όσο και με τις εμφανίσεις τους.

Video Url

Ο Peter York περιέγραψε τον Ferry ως "ένα αντικείμενο τέχνης" 

 

 

Γεννημένος σε οικογένεια εργατικής τάξης, ο Φέρι σπούδασε καλές τέχνες και δίδαξε σε ένα γυμνάσιο προτού ακολουθήσει καριέρα στη μουσική. Το 1970 άρχισε να συγκεντρώνει το ροκ συγκρότημα Roxy Music με μια ομάδα φίλων και γνωστών στο Λονδίνο και ανέλαβε το ρόλο του τραγουδιστή και του κύριου τραγουδοποιού. Το συγκρότημα σημείωσε άμεση διεθνή επιτυχία με την κυκλοφορία του ομώνυμου ντεμπούτου άλμπουμ το 1972, που περιείχε πλούσιο πλήθος ήχων, που αντανακλούσαν το ενδιαφέρον του Ferry για την εξερεύνηση διαφορετικών ειδών μουσικής. Το δεύτερο άλμπουμ τους, For Your Pleasure (1973), καλλιέργησε περαιτέρω τη μοναδική ηχητική και οπτική εικόνα του συγκροτήματος που θα καθιέρωσε τον Ferry ως κορυφαίο πολιτιστικό σύμβολο κατά την επόμενη δεκαετία.

Ο Ferry ξεκίνησε μια παράλληλη σόλο καριέρα το 1973 κυκλοφορώντας το This Foolish Things, το οποίο έκανε δημοφιλή την ιδέα ενός σύγχρονου μουσικού που κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ που κάλυπτε τυπικά τραγούδια από το παρελθόν και ήταν μια δραστική απόκλιση από τη συνεχιζόμενη δουλειά του με τους Roxy Music. Το δεύτερο άλμπουμ του, Another Time, Another Place (1974), παρουσίαζε ως εικόνα εξωφύλλου τον Ferry να ποζάρει δίπλα σε μια πισίνα με ένα άσπρο σακάκι για δείπνο και αντιπροσώπευε μια από τις πιο εντυπωσιακές δηλώσεις μόδας του. Τα επόμενα δύο χρόνια, οι Roxy Music κυκλοφόρησαν μια τριλογία άλμπουμ, Stranded (1973), Country Life (1974) και Siren (1975), που διεύρυνε την απήχηση του συγκροτήματος διεθνώς και είδε τον Ferry να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον ρόλο του ζωντανού ερμηνευτή. ανακαλύπτοντας τον εαυτό του με σκηνικά κοστούμια που κυμαίνονται από γκαούτσο έως στρατιωτικές στολές. Ο Ferry διέλυσε τους Roxy Music μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ τους με τις μεγαλύτερες πωλήσεις Avalon το 1982 για να επικεντρωθεί στη σόλο καριέρα του, κυκλοφορώντας άλλα σινγκλ όπως τα "Slave to Love" και "Don't Stop the Dance" και το UK No. 1 άλμπουμ Boys and Girls το 1985.

Εκτός από παραγωγικός τραγουδοποιός, ο Ferry έχει ηχογραφήσει πολλές διασκευές, συμπεριλαμβανομένων των προτύπων από το Great American Songbook, σε άλμπουμ όπως This Foolish Things (1973), Another Time, Another Place (1974), Let's Stick Together (1976), Τaxi (1993) και As Time Goes By (1999), καθώς και Dylanesque (2007), ένα άλμπουμ με διασκευές του Bob Dylan. Συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς του με τους Roxy Music, ο Ferry έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως. Το 2019, ο Ferry εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame ως μέλος των Roxy Music

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url