Δισκοθήκη: Gorillaz το συγκρότημα του Damon Albarn

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Gorillaz είναι ένα αγγλικό εικονικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1998 από τον μουσικό Damon Albarn και τον καλλιτέχνη Jamie Hewlett, από το Λονδίνο. Το συγκρότημα αποτελείται κυρίως από τέσσερα φανταστικά μέλη: 2-D (φωνητικά, πλήκτρα), Murdoc Niccals (μπάσο), Noodle (κιθάρα, πλήκτρα, φωνητικά) και Russel Hobbs (τύμπανα). Το σύμπαν τους παρουσιάζεται σε μουσικά βίντεο, συνεντεύξεις, κόμικς και μικρά κινούμενα σχέδια. Η μουσική των Gorillaz περιλαμβάνει συνεργασίες με ένα ευρύ φάσμα διακεκριμένων καλλιτεχνών, με τον Albarn ως τον μοναδικό μόνιμο μουσικό συντελεστή.

Video Url

 

Με τους Gorillaz, ο Albarn έφυγε από το ξεχωριστό Britpop του συγκροτήματός του Blur, εξερευνώντας μια ποικιλία μουσικών στυλ συμπεριλαμβανομένου του hip hop, της ηλεκτρονικής μουσικής και της παγκόσμιας μουσικής μέσω μιας «εκκεντρικά μεταμοντέρνας» προσέγγισης. Το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος το 2001 Gorillaz, το οποίο περιείχε dub, λάτιν και πανκ επιρροές, έγινε τριπλά πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και διπλά πλατινένιο στην Ευρώπη, με τις πωλήσεις να οδηγούνται από την επιτυχία του πρώτου σινγκλ του άλμπουμ "Clint Eastwood". Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους, Demon Days (2005), έγινε έξι φορές πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και διπλά πλατινένιο στις ΗΠΑ και δημιούργησε το επιτυχημένο single "Feel Good Inc."

Το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος, Plastic Beach (2010), περιείχε περιβαλλοντικά θέματα, μια προσέγγιση synth-pop και ένα διευρυμένο ρόστερ με επιλεγμένους καλλιτέχνες. Το τέταρτο άλμπουμ τους, The Fall (2010), ηχογραφήθηκε στο δρόμο κατά τη διάρκεια της περιοδείας Escape to Plastic Beach και κυκλοφόρησε στις 25 Δεκεμβρίου 2010. Κατά τη διάρκεια του 2015, ο Remi Kabaka Jr. έγινε μουσικός παραγωγός για το συγκρότημα μετά από περισσότερα από 10 χρόνια φωνή του Russel και πιστώθηκε ως τέτοια μαζί με τον Albarn και τον Hewlett στο επίσημο ντοκιμαντέρ του 2019 Gorillaz: Reject False Icons. Το πέμπτο άλμπουμ του συγκροτήματος, Humanz, κυκλοφόρησε μετά από επτά χρόνια παύσης στις 28 Απριλίου 2017.Το έκτο άλμπουμ τους, The Now Now (2018), περιείχε απογυμνωμένη παραγωγή και μεγαλύτερη μουσική εστίαση στον Albarn. Οι Gorillaz ξεκίνησαν ένα νέο έργο το 2020, το Song Machine, μια διαδικτυακή σειρά βασισμένη στη μουσική με επεισόδια που αποτελούνται από αυτόνομα σινγκλ και συνοδευτικά μουσικά βίντεο με διαφορετικούς καλεσμένους κάθε επεισόδιο, με αποτέλεσμα το έβδομο άλμπουμ τους, Song Machine, Season One: Strange Timez ( 2020). Το 2023, το συγκρότημα θα κυκλοφορήσει το όγδοο στούντιο άλμπουμ του, Cracker Island.

Οι Gorillaz έχουν παρουσιαστεί ζωντανά με διάφορους διαφορετικούς τρόπους σε όλη την ιστορία του συγκροτήματος, όπως απόκρυψη της μπάντας που περιοδεύει από το κοινό στα πρώτα χρόνια του έργου, προβολή μελών της μπάντας κινουμένων σχεδίων στη σκηνή μέσω γραφικών υπολογιστή και παραδοσιακή ζωντανή περιοδεία με πλήρη ορατή ζωντανή μπάντα. Το συγκρότημα έχει πουλήσει πάνω από 27 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και αναφέρεται από το Guinness World Records ως το «Πιο επιτυχημένο εικονικό συγκρότημα» στον κόσμο. Έχουν κερδίσει ένα βραβείο Grammy, δύο MTV Video Music Awards, ένα NME Award και τέσσερα MTV Europe Music Awards. Έχουν επίσης προταθεί για 11 Brit Awards και κέρδισαν το Best British Group στα Brit Awards

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url