Δισκοθήκη: Wu-Tang Clan από τους πρωτοπόρους στο χιπ χοπ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Wu-Tang Clan είναι ένα αμερικανικό συγκρότημα χιπ χοπ που δημιουργήθηκε στο Staten Island της Νέας Υόρκης το 1992. Τα αρχικά μέλη του περιλαμβάνουν τους RZA, GZA, Ol' Dirty Bastard, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God και Masta Killa. Η στενή θυγατρική Cappadonna έγινε αργότερα επίσημο μέλος. Οι Wu-Tang Clan θεωρούνται ως μια ομάδα με μεγάλη επιρροή στο χιπ χοπ, βοηθώντας στη διάδοση και ανάπτυξη των στυλ χιπ χοπ και σκληροπυρηνικών χιπ χοπ της Ανατολικής Ακτής.

Μετά την υπογραφή τους στην εταιρεία Loud Records του Steve Rifkind το 1992, οι Wu-Tang Clan κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ Enter the Wu-Tang (36 Chambers) το 1993. Λαμβάνοντας αρχικά θετικές κριτικές, έχει κερδίσει έκτοτε ευρεία αποδοχή από τους κριτικούς και θεωρείται ευρέως ως ένα από τα μεγαλύτερα hip hop άλμπουμ όλων των εποχών. Τα μέλη του γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο άλμπουμ μεταξύ 1994 και 1996. Το 1997, το γκρουπ κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ τους, Wu-Tang Forever. Έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφή του Billboard 200 και ήταν υποψήφιο για το Καλύτερο Ραπ Άλμπουμ στα Βραβεία Γκράμι το 1998. Το συγκρότημα αργότερα κυκλοφόρησε τα άλμπουμ The W (2000), Iron Flag (2001), 8 Diagrams (2007) και A Better Tomorrow (2014), με λιγότερη δημοτικότητα. Το μοναδικό αντίγραφο του έβδομου άλμπουμ τους, Once Upon a Time in Shaolin (2015), αγοράστηκε έναντι 2 εκατομμυρίων δολαρίων από τον πρώην διαχειριστή κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου και καταδικασθέντα Μάρτιν Shkreli.

Οι Wu-Tang Clan εισήγαγαν και ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία αρκετών συνδεδεμένων καλλιτεχνών και ομάδων, συλλογικά γνωστών ως Wu-Tang Killa Bees Το 2008, το About κατέταξε τους Wu-Tang Clan το Νο. 1 καλύτερο συγκρότημα χιπ χοπ όλων των εποχών. Ο Kris Ex του Rolling Stone αποκάλεσε τους Wu-Tang Clan "το καλύτερο συγκρότημα ραπ όλων των εποχών". Το 2004, το NME τους χαιρέτισε ως μία από τις ομάδες με τη μεγαλύτερη επιρροή των τελευταίων δέκα ετών.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url