Δισκοθήκη: Fiona Apple από τις καλύτερες της γενιάς της

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Fiona Apple McAfee-Maggart (γεννημένη στις 13 Σεπτεμβρίου 1977) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Έχει κυκλοφορήσει πέντε άλμπουμ από το 1996 έως το 2020, τα οποία έχουν φτάσει όλα στο top 20 του τσαρτ Billboard 200 των ΗΠΑ. Η Apple έχει λάβει πολλά βραβεία και υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων Grammy, δύο MTV Video Music Awards και ενός βραβείου Billboard Music.

Video Url

 

Η μικρότερη κόρη του ηθοποιού Brandon Maggart, η Apple γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε εναλλάξ μεταξύ του σπιτιού της μητέρας της στη Νέα Υόρκη και του πατέρα της στο Λος Άντζελες. Κλασικά εκπαιδευμένη στο πιάνο ως παιδί, άρχισε να συνθέτει τα δικά της τραγούδια όταν ήταν οκτώ ετών. Το ντεμπούτο άλμπουμ της, Tidal, που περιέχει τραγούδια που γράφτηκαν όταν ήταν στην εφηβεία της, κυκλοφόρησε το 1996 και έλαβε ένα βραβείο Grammy για την καλύτερη γυναικεία φωνητική ροκ ερμηνεία για το σινγκλ "Criminal". Ακολούθησε με το When the Pawn... (1999), σε παραγωγή Jon Brion, το οποίο ήταν επίσης επιτυχημένο από κριτική και εμπορική άποψη και πιστοποιήθηκε ως Platinum.

Για το τρίτο της άλμπουμ, Extraordinary Machine (2005), η Apple συνεργάστηκε ξανά με τον Brion και άρχισε να ηχογραφεί το άλμπουμ το 2002. Ωστόσο, η Apple φέρεται να ήταν δυσαρεστημένη με την παραγωγή και επέλεξε να μην κυκλοφορήσει τον δίσκο, με αποτέλεσμα οι θαυμαστές να διαμαρτυρηθούν για την Epic Records, πιστεύοντας λανθασμένα ότι η εταιρεία εμπόδιζε την κυκλοφορία της. Το άλμπουμ αναπαρήχθη τελικά χωρίς τον Brion και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2005. Το άλμπουμ πιστοποιήθηκε ως Χρυσό και προτάθηκε για ένα βραβείο Grammy για το καλύτερο ποπ φωνητικό άλμπουμ. Το 2012, κυκλοφόρησε το τέταρτο στούντιο άλμπουμ της, The Idler Wheel..., το οποίο έλαβε κριτικούς επαίνους και ακολούθησε μια περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήταν υποψήφια για το βραβείο Grammy για το καλύτερο άλμπουμ εναλλακτικής μουσικής το 2013. Το πέμπτο στούντιο άλμπουμ της Apple , Fetch the Bolt Cutters, κυκλοφόρησε το 2020 με παγκόσμια αναγνώριση, κερδίζοντας δύο βραβεία Grammy: Καλύτερο άλμπουμ εναλλακτικής μουσικής και καλύτερη ροκ ερμηνεία για το βασικό σινγκλ "Shameika".

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url