Δισκοθήκη: Canned Heat με προσήλωση στα μπλουζ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Canned Heat είναι ένα αμερικανικό μπλουζ και ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λος Άντζελες το 1965. Το συγκρότημα έχει διακριθεί για τις προσπάθειές του να προωθήσει το ενδιαφέρον για την blues μουσική και τους πρωτότυπους καλλιτέχνες της. Κυκλοφόρησε από δύο λάτρεις του μπλουζ, Alan Wilson και Bob Hite, οι οποίοι πήραν το όνομα από το "Canned Heat Blues" του Tommy Johnson του 1928, ένα τραγούδι για έναν αλκοολικό που είχε απελπιστεί στραφεί στο να πίνει Sterno, που γενικά αποκαλούνταν "canned heat". Μετά από εμφανίσεις στα φεστιβάλ Monterey και Woodstock στα τέλη της δεκαετίας του 1960, το συγκρότημα απέκτησε παγκόσμια φήμη με μια σύνθεση από Hite (φωνητικά), Wilson (κιθάρα, φυσαρμόνικα και φωνητικά), Henry Vestine και αργότερα Harvey Mandel (κωδική κιθάρα), Larry. Taylor (μπάσο) και Adolfo de la Parra (τύμπανα).

Η μουσική και η στάση των Canned Heat προσέλκυσαν μεγάλους θαυμαστές και καθιέρωσαν το συγκρότημα ως μια από τα δημοφιλή της εποχής των χίπις. Οι Canned Heat εμφανίστηκαν στα περισσότερα μεγάλα μουσικά γεγονότα στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ερμηνεύοντας πρότυπα μπλουζ μαζί με το δικό τους υλικό και περιστασιακά επιδίδοντας σε μεγάλα «ψυχεδελικά» σόλο. Τρία από τα τραγούδια τους - "Going Up the Country", "On the Road Again" και "Let's Work Together" - έγιναν διεθνείς επιτυχίες.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, έχουν συμβεί πολλές αλλαγές μελών. Για μεγάλο μέρος των δεκαετιών του 1990 και του 2000 και μετά τον θάνατο του Taylor το 2019, ο de la Parra ήταν το μόνο μέλος από τη σύνθεση του συγκροτήματος της δεκαετίας του 1960. Ο Walter Trout και ο Junior Watson είναι από τους κιθαρίστες που έπαιξαν σε μεταγενέστερες εκδόσεις του συγκροτήματος.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url