Δισκοθήκη: Mariah Carey έντονη η παρουσία της στην μουσική

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Mariah Carey (γεννημένη στις 27 Μαρτίου 1969) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός δίσκων. διακρίνεται για το φωνητικό εύρος των πέντε οκτάβων, το  στυλ τραγουδιού της, . Για τη διαρκή δημοτικότητα της μουσικής των εορταστικών τραγουδιών της, ιδιαίτερα του χριστουγεννιάτικου τραγουδιού του 1994 "All I Want for Christmas Is You", έχει ονομαστεί και "Βασίλισσα των Χριστουγέννων". Η Carey έγινε γνωστή το 1990 με το ντεμπούτο άλμπουμ της Mariah Carey. Ήταν η πρώτη καλλιτέχνης που έκανε τα πρώτα πέντε σινγκλ της να φτάσουν στο νούμερο ένα στο Billboard Hot 100, από το "Vision of Love" έως το "Emotions".

Video Url

 

Το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ της Carey κυκλοφόρησε υπό την καθοδήγηση του στελέχους της Columbia Records, Tommy Mottola, ο οποίος την παντρεύτηκε τρία χρόνια αργότερα. Κέρδισε περαιτέρω παγκόσμια επιτυχία με τα άλμπουμ Music Box (1993) και Daydream (1995). Τα σινγκλ τους περιλαμβάνουν τα "Hero", "Without You", "Fantasy", "Always Be My Baby" και "One Sweet Day", που ήταν στην κορυφή του αμερικανικού τσαρτ Billboard Hot 100 δεκαετίας (δεκαετία 1990) και ήταν ο μακροβιότερος αριθμός ένα τραγούδι της δεκαετίας. Μετά τον χωρισμό από τον Mottola, η Carey υιοθέτησε μια νέα αστική εικόνα και ενσωμάτωσε περισσότερα στοιχεία χιπ χοπ με το άλμπουμ Butterfly (1997). Έφυγε από την Κολούμπια το 2001 μετά από έντεκα συνεχόμενα χρόνια με νούμερο ένα σινγκλ στις ΗΠΑ και υπέγραψε δισκογραφική συμφωνία 100 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Virgin Records.

Μετά τη σωματική και συναισθηματική κατάρρευση της Carey και την αποτυχία της ταινίας Glitter (2001) και του soundtrack της, η Virgin εξαγόρασε το συμβόλαιό της και υπέγραψε με την Island Records τον επόμενο χρόνο. Μετά από μια σχετικά αποτυχημένη περίοδο, η Carey επέστρεψε στην κορυφή των chart με το The Emancipation of Mimi (2005), το οποίο έγινε το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ και το δεύτερο άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο το 2005. Το δεύτερο σινγκλ του, "We Belong Together», βρέθηκε στην κορυφή του αμερικανικού Billboard Hot 100. Κέρδισε το βραβείο Breakthrough Actress Performance στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Παλμ Σπρινγκς για τον ρόλο της στην ταινία Precious το 2009. Τα επόμενα εγχειρήματα της Carey περιελάμβαναν το να είναι κριτής στο American Idol, πρωταγωνίστρια στη σειρά ντοκιμαντέρ Mariah's World, να εμφανιστεί στις ταινίες The Butler (2013), A Christmas Melody (2015) και The Lego Batman Movie (2017), παίζοντας σε δύο στο Λας Βέγκας Concert Residences και δημοσιεύοντας τα απομνημονεύματά της The Meaning of Mariah Carey το 2020.

Η Carey θεωρείται μια από τις πιο διάσημες τραγουδίστριες-τραγουδοποιούς της γενιάς της και είναι μια από τις καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, με πάνω από 220 εκατομμύρια δίσκους που πουλήθηκαν παγκοσμίως. Κατατάχθηκε ως η πέμπτη καλύτερη τραγουδίστρια όλων των εποχών από το Rolling Stone το 2023 και κατετάγη δεύτερη στη λίστα του VH1 με τις 100 καλύτερες γυναίκες στη μουσική. Η Carey είναι η γυναίκα καλλιτέχνης με την υψηλότερη πιστοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και 10η συνολικά, με 72 εκατομμύρια  άλμπουμ. Το 2008, ονομάστηκε  από τους 100 ετήσιους καλλιτέχνες και διασκεδαστές με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο του Time. Το Billboard την ονόμασε ως την «κορυφαία γυναίκα σόλο καλλιτέχνιδα», με βάση την επιτυχία τόσο των άλμπουμ όσο και των τσαρτ τραγουδιών το 2019. Η Carey έχει κερδίσει 5 βραβεία Grammy, 19 World Music Awards, 10 American Music Awards,[8] 15 Billboard Music Awards και οκτώ World Records Guinness. Ως μέλος του Songwriters Hall of Fame, πιστώνεται για την έμπνευση πολλών γενεών ποπ και R&B καλλιτεχνών και για τη συγχώνευση του χιπ χοπ με την ποπ μουσική μέσω των crossover συνεργασιών της.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url