Δισκοθήκη: Black Sabbath κορυφαίοι στο είδος τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Black Sabbath ήταν ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Μπέρμιγχαμ το 1968 από τον κιθαρίστα Tony Iommi, τον ντράμερ Bill Ward, τον μπασίστα Geezer Butler και τον τραγουδιστή Ozzy Osbourne. Συχνά αναφέρονται ως πρωτοπόροι της χέβι μέταλ μουσικής. Το συγκρότημα βοήθησε στον καθορισμό του είδους με κυκλοφορίες όπως το Black Sabbath (1970), Paranoid (1970) και Master of Reality (1971). Το συγκρότημα είχε πολλαπλές αλλαγές στη σύνθεση μετά την αποχώρηση του Osbourne το 1979 και ο Iommi είναι το μόνο σταθερό μέλος σε όλη την ιστορία του.

Video Url

 

Μετά από προηγούμενες επαναλήψεις του γκρουπ – το Polka Tulk Blues Band και το Earth – το συγκρότημα έμεινε στο όνομα Black Sabbath το 1969.  Υπογράφοντας με τη Philips Records τον Νοέμβριο του 1969, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους σινγκλ, "Evil Woman", τον Ιανουάριο του 1970, και το ντεμπούτο άλμπουμ τους, Black Sabbath, κυκλοφόρησε τον επόμενο μήνα. Αν και έλαβε αρνητική κριτική, το άλμπουμ γνώρισε εμπορική επιτυχία, οδηγώντας σε ένα επόμενο δίσκο, το Paranoid, αργότερα εκείνο το έτος. Η δημοτικότητα του συγκροτήματος μεγάλωσε και από το Sabbath Bloody Sabbath του 1973, οι κριτικοί άρχισαν να ανταποκρίνονται θετικά.

Η υπερβολική κατάχρηση ουσιών του Osbourne οδήγησε στην απόλυσή του το 1979. Αντικαταστάθηκε από τον πρώην τραγουδιστή των Rainbow, Ronnie James Dio. Μετά από δύο άλμπουμ με τον Dio, οι Black Sabbath υπέστησαν πολλές αλλαγές στο προσωπικό τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 που περιελάμβαναν τους τραγουδιστές Ian Gillan, Glenn Hughes, Ray Gillen και Tony Martin, καθώς και αρκετούς ντράμερ και μπασίστες. Ο Martin, ο οποίος αντικατέστησε τον Gillen το 1987, ήταν ο δεύτερος μακροβιότερος τραγουδιστής και ηχογράφησε τρία άλμπουμ με τους Black Sabbath πριν την απόλυσή του το 1991. Την ίδια χρονιά, ο Iommi και ο Butler ενώθηκαν ξανά από τον Dio και τον ντράμερ Vinny Appice για να ηχογραφήσουν τους Dehumanizer (1992). Μετά από δύο άλλα στούντιο άλμπουμ με τον Martin, ο οποίος αντικατέστησε τον Dio το 1993, η αρχική σύνθεση του συγκροτήματος επανενώθηκε το 1997 και κυκλοφόρησε ένα ζωντανό άλμπουμ, Reunion, την επόμενη χρονιά. συνέχισαν να περιοδεύουν περιστασιακά μέχρι το 2005. Εκτός από διάφορες επανεκδόσεις καταλόγου και άλμπουμ συλλογής, καθώς και τη σύνθεση της εποχής Mob Rules που επανενώθηκε ως Heaven & Hell, δεν υπήρξε άλλη δραστηριότητα με το όνομα Black Sabbath μέχρι το 2011 με την κυκλοφορία του τελευταίου τους στούντιο άλμπουμ και το 19ο συνολικά, 13, το 2013, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα αρχικά μέλη εκτός από τον Ward. Κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας περιοδείας τους, το συγκρότημα έπαιξε την τελευταία του συναυλία στην πατρίδα τους, το Μπέρμιγχαμ, στις 4 Φεβρουαρίου 2017. Έκτοτε έγιναν περιστασιακές μερικές επανασυνδέσεις, πιο πρόσφατα όταν ο Osbourne και ο Iommi εμφανίστηκαν μαζί στην τελετή λήξης των Αγώνων της Κοινοπολιτείας 2022 στο Μπέρμιγχαμ.

Οι Black Sabbath έχουν πουλήσει πάνω από 70 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως από το 2013, καθιστώντας τους ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά συγκροτήματα heavy metal. Οι Black Sabbath, μαζί με τους Deep Purple και τους Led Zeppelin, έχουν αναφερθεί ως «η ανίερη τριάδα του βρετανικού σκληρού ροκ και του heavy metal στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα». Κατατάχθηκαν από το MTV ως το «Μεγαλύτερο μέταλ συγκρότημα όλων των εποχών» και κατετάγησαν δεύτεροι στη λίστα «100 καλύτεροι καλλιτέχνες του Hard Rock» του VH1. Το περιοδικό Rolling Stone τους κατέταξε στην 85η θέση στους «100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών». Οι Black Sabbath εισήχθησαν στο Music Hall of Fame του Ηνωμένου Βασιλείου το 2005 και στο Rock and Roll Hall of Fame το 2006. Έχουν επίσης κερδίσει δύο βραβεία Grammy για την Καλύτερη Metal Performance και το 2019 στο συγκρότημα απονεμήθηκε ένα βραβείο Grammy Lifetime Achievement.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url