Δισκοθήκη: Laurie Anderson γυναίκα του Lou Reed

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Η Laurel Philips Anderson (γεννημένη στις 5 Ιουνίου 1947),  γνωστή ως Laurie Anderson, είναι Αμερικανίδα avant-garde καλλιτέχνης,  συνθέτης, μουσικός και σκηνοθέτης ταινιών του οποίου το έργο καλύπτει την τέχνη της παράστασης, την ποπ μουσική και έργα πολυμέσων. Αρχικά εκπαιδεύτηκε στο βιολί και στη γλυπτική, ο Άντερσον ακολούθησε μια ποικιλία έργων τέχνης περφόρμανς στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη γλώσσα, την τεχνολογία και την οπτική εικόνα. Έγινε ευρύτερα γνωστή εκτός του κόσμου της τέχνης όταν το σινγκλ της "O Superman" έφτασε στο νούμερο δύο στο βρετανικό τσαρτ σινγκλ το 1981. Το ντεμπούτο άλμπουμ της Big Science κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά. Επίσης πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε την ταινία συναυλίας του 1986 Home of the Brave.

Η Άντερσον είναι πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική και έχει εφεύρει πολλές συσκευές που έχει χρησιμοποιήσει στις ηχογραφήσεις και τις εκπομπές της. Το 1977, δημιούργησε ένα βιολί με τόξο ταινίας που χρησιμοποιεί ηχογραφημένη μαγνητική ταινία στο τόξο αντί για τρίχες αλόγου και μια κεφαλή μαγνητικής ταινίας στη γέφυρα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, συνεργάστηκε με την Interval Research για να αναπτύξει ένα όργανο που το ονόμασε "μιλώντας μπαστούνι", έναν ελεγκτή MIDI μήκους έξι ποδιών (1,8 μ.) σαν μπαστούνι που μπορεί να έχει πρόσβαση και να αναπαράγει ήχους.

Η Άντερσον γνώρισε τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Λου Ριντ το 1992 και ήταν παντρεμένη μαζί του από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι τον θάνατό του το 2013.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url