Δισκοθήκη: Todd Rundgren πολυτάλαντος

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Todd Harry Rundgren (γεννημένος στις 22 Ιουνίου 1948) είναι Αμερικανός πολυοργανίστας, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, καλλιτέχνης πολυμέσων, ηχολήπτης και παραγωγός δίσκων που έχει ερμηνεύσει ποικίλα στυλ ως σόλο καλλιτέχνης και ως μέλος του συγκροτήματος Utopia. Είναι γνωστός για την εκλεπτυσμένη και συχνά ανορθόδοξη μουσική του, τις περιστασιακά πολυτελείς σκηνικές παραστάσεις του και τους μεταγενέστερους πειραματισμούς του με τη διαδραστική ψυχαγωγία. Παρήγαγε επίσης μουσικά βίντεο και ήταν πρώιμος υποστηρικτής διαφόρων τεχνολογιών υπολογιστών, όπως η χρήση του Διαδικτύου ως μέσου διανομής μουσικής στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Video Url

 

Με καταγωγή από τη Φιλαδέλφεια, ο Rundgren ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα μέσα της δεκαετίας του 1960, σχηματίζοντας το ψυχεδελικό συγκρότημα Nazz το 1967. Δύο χρόνια αργότερα, άφησε τους Nazz για να ακολουθήσει σόλο καριέρα και αμέσως σημείωσε την πρώτη του επιτυχία στα 40 στις ΗΠΑ με το "We Gotta Get You A Woman» (1970). Τα πιο γνωστά τραγούδια του περιλαμβάνουν τα "Hello It's Me" και "I Saw the Light" από το Something/Anything? (1972), που παίρνουν συχνή μετάδοση στους κλασικούς ροκ ραδιοφωνικούς σταθμούς και το σινγκλ του 1983 "Bang the Drum All Day", το οποίο εμφανίζεται σε πολλές αθλητικές αρένες, διαφημίσεις και τρέιλερ ταινιών. Αν και λιγότερο γνωστό, το "Couldn't I Just Tell You" (1972) άσκησε επιρροή σε πολλούς καλλιτέχνες στο είδος της power pop. Το άλμπουμ του 1973 A Wizard, a True Star παραμένει επιρροή στις μεταγενέστερες γενιές μουσικών κρεβατοκάμαρας.

Ο Rundgren θεωρείται πρωτοπόρος στους τομείς της ηλεκτρονικής μουσικής, του progressive rock, των μουσικών βίντεο, του λογισμικού υπολογιστών και της παράδοσης μουσικής στο Διαδίκτυο. Οργάνωσε την πρώτη διαδραστική τηλεοπτική συναυλία το 1978, σχεδίασε το πρώτο έγχρωμο tablet γραφικών το 1980 και δημιούργησε το πρώτο διαδραστικό άλμπουμ, No World Order, το 1994. Επιπλέον, ήταν από τους πρώτους ηθοποιούς που διακρίθηκαν τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως παραγωγός. Οι αξιοσημείωτες παραγωγές του περιλαμβάνουν το Badfinger's Straight Up (1971), το We're an American Band των Grand Funk Railroad (1973), το New York Dolls των New York Dolls (1973), το Bat Out of Hell του Meat Loaf (1977) και το Skylarking των XTC. (1986). Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2021.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url