Δισκοθήκη: James Brown, πραγματικός δυναμίτης

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο Τζέιμς Τζόζεφ Μπράουν (3 Μαΐου 1933 – 25 Δεκεμβρίου 2006) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, χορευτής, μουσικός, παραγωγός δίσκων και αρχηγός μπάντας. Ο κεντρικός γεννήτορας της funk μουσικής και μια σημαντική προσωπικότητα της μουσικής του 20ου αιώνα, αναφέρεται συχνά με τα τιμητικά παρατσούκλια "The Hardest Working Man in Show Business", "Godfather of Soul", "Mr. Dynamite" και "Soul Brother". Νο. 1» Σε μια καριέρα που διήρκεσε περισσότερα από 50 χρόνια, επηρέασε την ανάπτυξη πολλών μουσικών ειδών. Ο Μπράουν ήταν ένας από τους 10 πρώτους που εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame στην εναρκτήρια ένταξή του στη Νέα Υόρκη στις 23 Ιανουαρίου 1986.

Video Url

 

Ο Μπράουν ξεκίνησε την καριέρα του ως τραγουδιστής των γκόσπελ στο Τόκοα της Τζόρτζια. Ήρθε για πρώτη φορά στην προσοχή του εθνικού κοινού στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ως ο τραγουδιστής των Famous Flames, μιας φωνητικής ομάδας ρυθμών και μπλουζ που ιδρύθηκε από τον Μπόμπι Μπερντ. Με τις επιτυχημένες μπαλάντες "Please, Please, Please" και "Try Me", ο Brown έχτισε τη φήμη του δυναμικού ζωντανού ερμηνευτή με τους Famous Flames και το συγκρότημα υποστήριξης του, μερικές φορές γνωστό ως James Brown Band ή James Brown Orchestra. Η επιτυχία του κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1960 με το ζωντανό άλμπουμ Live at the Apollo και επιτυχημένα σινγκλ όπως "Papa's Got a Brand New Bag", "I Got You (I Feel Good)" και "It's a Man's Man's Man's World".

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Μπράουν μετακινήθηκε από τα μπλουζ και την γκόσπελ  σε μια βαθιά «αφρικανοποιημένη» προσέγγιση στη δημιουργία μουσικής, δίνοντας έμφαση στους απογυμνωμένους αλληλένδετους ρυθμούς που επηρέασαν την ανάπτυξη της φανκ μουσικής.Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Brown είχε καθιερώσει πλήρως τον funk ήχο μετά τη δημιουργία των J.B.s με δίσκους όπως το "Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine" και "The Payback". Έγινε επίσης γνωστός για τραγούδια κοινωνικού σχολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχίας του 1968 "Say It Loud - I'm Black and I'm Proud". Ο Brown συνέχισε να παίζει και να ηχογραφεί μέχρι τον θάνατό του από πνευμονία το 2006.

Ο Μπράουν ηχογράφησε 17 σινγκλ που έφτασαν στο Νο. 1 στα τσαρτ Billboard R&B. Κατέχει επίσης το ρεκόρ για τα περισσότερα σινγκλ που περιλαμβάνονται στο Billboard Hot 100 chart που δεν έφτασαν στο Νο. 1.Ο Brown μπήκε μετά θάνατον στο Rhythm & Blues Music Hall of Fame το 2013 ως καλλιτέχνης και στη συνέχεια το 2017 ως τραγουδοποιός. Έλαβε επίσης διακρίσεις από πολλά άλλα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων εισαγωγών στο Black Music & Entertainment Walk of Fame, και στο Songwriters Hall of Fame. Στην ανάλυση του Joel Whitburn για τα charts του Billboard R&B από το 1942 έως το 2010, ο Brown κατατάσσεται στο Νο. 1 στους 500 κορυφαίους καλλιτέχνες. Κατατάσσεται έβδομος στη λίστα του Rolling Stone με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url