Δισκοθήκη: Little Richard, Πρότυπο για πολλούς καλλιτέχνες

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Richard Wayne Penniman (5 Δεκεμβρίου 1932 – 9 Μαΐου 2020), γνωστός επαγγελματικά ως Little Richard, ήταν Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Υπήρξε μια φυσιογνωμία με επιρροή στη λαϊκή μουσική και τον πολιτισμό για επτά δεκαετίες. Περιγραφόμενος ως ο «Αρχιτέκτονας του Ροκ εν Ρολ», το πιο διάσημο έργο του Ρίτσαρντ χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν η χαρισματική του δεξιοτεχνία και η δυναμική μουσική του, που χαρακτηρίζονται από ξέφρενο παίξιμο πιάνου, χτυπήματα πίσω και φωνητικά φωνητικά, έθεσαν τα θεμέλια για τη ροκ και τη δυναμική μουσική του. ρολό. Οι καινοτόμες συναισθηματικές φωνητικές φωνές του Richard και η uptempo ρυθμική μουσική έπαιξαν επίσης βασικό ρόλο στη διαμόρφωση άλλων δημοφιλών μουσικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων της soul και funk. Επηρέασε πολλούς τραγουδιστές και μουσικούς σε διάφορα μουσικά είδη από το ροκ μέχρι το χιπ χοπ. Η μουσική του βοήθησε στη διαμόρφωση του ρυδμ εντ μπλουζ για γενιές.

Video Url

 

Το "Tutti Frutti" (1955), ένα από τα χαρακτηριστικά τραγούδια του Richard, έγινε αμέσως επιτυχία, περνώντας στα ποπ τσαρτ τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το επόμενο επιτυχημένο σινγκλ του, "Long Tall Sally" (1956), έφτασε στο Νο. 1 στο Billboard Rhythm and Blues Best-Sellers chart,. Οι εμφανίσεις του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαν ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση των Λευκών Αμερικανών και των Αφροαμερικανών στο κοινό του. Το 1962, μετά από μια πενταετία κατά την οποία ο Ρίτσαρντ εγκατέλειψε τη μουσική ροκ εν ρολ για τον εκ νέου Χριστιανισμό, ο υποστηρικτής της συναυλίας Ντον Άρντεν τον έπεισε να κάνει περιοδεία στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Beatles άνοιξαν για τον Richard σε ορισμένες ημερομηνίες περιοδειών. Ο Ρίτσαρντ συμβούλεψε τους Beatles για το πώς να ερμηνεύουν τα τραγούδια του και δίδαξε στο μέλος του συγκροτήματος Paul McCartney τα χαρακτηριστικά φωνητικά του.

Ο Richard αναφέρεται ως ένας από τους πρώτους μαύρους καλλιτέχνες crossover, που προσέγγισε το κοινό όλων των φυλών. Η μουσική και οι συναυλίες του έσπασαν τη γραμμή των χρωμάτων, προσελκύοντας ασπρόμαυρους ανθρώπους μαζί παρά τις προσπάθειες διατήρησης του διαχωρισμού. Πολλοί από τους συγχρόνους του, συμπεριλαμβανομένων των Elvis Presley, Buddy Holly, Bill Haley, Jerry Lee Lewis, The Everly Brothers, Gene Vincent και Eddie Cochran, ηχογράφησαν τραγούδια του. Λαμβάνοντας υπόψη τη μουσική και το στυλ του και διασκευάζοντας προσωπικά τέσσερα από τα τραγούδια του Ρίτσαρντ στα δύο δικά του πρωτοποριακά άλμπουμ το 1956, ο Πρίσλεϋ είπε στον Ρίτσαρντ το 1969 ότι η μουσική του ήταν έμπνευση για αυτόν και ότι ήταν «ο σπουδαιότερος».

Ο Richard τιμήθηκε από πολλά ιδρύματα. Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame ως μέρος της πρώτης ομάδας των εισακτέων το 1986. Εισήχθη επίσης στο Songwriters Hall of Fame. Ήταν ο αποδέκτης των βραβείων Lifetime Achievement από την The Recording Academy και το Rhythm and Blues Foundation. Το 2015, ο Richard έλαβε ένα βραβείο Rhapsody & Rhythm από το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Μουσικής για τον βασικό του ρόλο στη διαμόρφωση των δημοφιλών μουσικών ειδών και τη συμβολή του να τερματιστεί το φυλετικό χάσμα στα μουσικά charts και σε συναυλίες στα μέσα της Η δεκαετία του 1950 άλλαξε σημαντικά την αμερικανική κουλτούρα. Το "Tutti Frutti" συμπεριλήφθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ηχογράφησης της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου το 2010, το οποίο ανέφερε ότι "η μοναδική φωνητική του πάνω από τον ακαταμάχητο ρυθμό ανήγγειλε μια νέα εποχή στη μουσική".

Video Url

 

Video Url