Δισκοθήκη: The Cars, άφησαν το στίγμα τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Cars ήταν ένα αμερικάνικο ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στη Βοστώνη το 1976. Αναδυόμενος από τη σκηνή του new wave στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αποτελούνταν από τους Elliot Easton (επικεφαλής κιθάρα), Greg Hawkes (πλήκτρα), Ric Ocasek (ρυθμική κιθάρα), Benjamin Orr ( μπάσο) και David Robinson (τύμπανα). Ο Ocasek και ο Orr μοιράζονταν τα κύρια φωνητικά και ο Ocasek ήταν ο κύριος τραγουδοποιός και ηγέτης του συγκροτήματος.

Video Url

 

Οι Cars ήταν στην πρώτη γραμμή της συγχώνευσης του ροκ προσανατολισμένου στην κιθάρα της δεκαετίας του 1970 με τη νέα ποπ προσανατολισμένη σε συνθεσάιζερ που έγινε δημοφιλής στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Ρόμπερτ Πάλμερ, κριτικός μουσικής για τους New York Times και το Rolling Stone, περιέγραψε το μουσικό στυλ των Cars: «Έχουν υιοθετήσει κάποιες σημαντικές αλλά ανόμοιες σύγχρονες τάσεις—πανκ μινιμαλισμό, λαβυρινθώδη συνθεσάιζερ και κιθάρα υφές art rock, αναβίωση rockabilly της δεκαετίας του '50 και η μελωδική λιτότητα της δύναμης ποπ—και τα αναμείχθηκε σε ένα προσωπικό και ελκυστικό μείγμα».

Οι Cars ονομάστηκαν Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης στην ψηφοφορία των αναγνωστών του Rolling Stone το 1978. Το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος, The Cars, πούλησε έξι εκατομμύρια αντίτυπα και εμφανίστηκε στο άλμπουμ του Billboard 200 για 139 εβδομάδες. Οι Cars είχαν τέσσερις επιτυχίες στο Top 10: "Shake It Up" (1981), "You Might Think" (1984), "Drive" (1984) και "Tonight She Comes" (1985). Το συγκρότημα κέρδισε το βίντεο της χρονιάς για το "You Might Think" στα πρώτα MTV Video Music Awards το 1984.

Οι Cars διαλύθηκαν το 1988. Ο Orr πέθανε το 2000 από καρκίνο στο πάγκρεας. Το 2007, ο Easton και ο Hawkes ενώθηκαν με τον Todd Rundgren και άλλους για να σχηματίσουν το συγκρότημα The New Cars. Τα επιζώντα αρχικά μέλη των Cars ενώθηκαν ξανά το 2010 για να ηχογραφήσουν το έβδομο και τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος, Move Like This, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2011. Μετά από μια σύντομη περιοδεία για την υποστήριξη του Move Like This, το συγκρότημα για άλλη μια φορά έμεινε σε παύση. Τον Απρίλιο του 2018, οι Cars εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame και ενώθηκαν ξανά για να εμφανιστούν στην τελετή εισαγωγής. Ήταν η τελευταία εμφάνιση του συγκροτήματος με τον Ocasek, ο οποίος πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου 2019 από καρδιαγγειακή νόσο.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url