Δισκοθήκη: Iron Maiden από τους κορυφαίους στο είδος τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Iron Maiden είναι ένα αγγλικό χέβι μέταλ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Leyton, στο Ανατολικό Λονδίνο, το 1975 από τον μπασίστα και βασικό τραγουδοποιό Steve Harris. Αν και ρευστή στα πρώτα χρόνια της μπάντας, η σύνθεση για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της μπάντας αποτελείται από τον Harris, τον βασικό τραγουδιστή Bruce Dickinson, τον ντράμερ Nicko McBrain και τους κιθαρίστες Dave Murray, Adrian Smith και Janick Gers. Το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει 41 άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων 17 στούντιο άλμπουμ, 13 ζωντανά άλμπουμ, τέσσερα EP και επτά συλλογές. Έχουν επίσης κυκλοφορήσει 47 σινγκλ και 20 άλμπουμ βίντεο. Δύο ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν κυκλοφορήσει με soundtracks των Iron Maiden και η μουσική του συγκροτήματος εμφανίζεται σε μια σειρά από άλλα βιντεοπαιχνίδια.

Video Url

 

Ως πρωτοπόροι του νέου κύματος του βρετανικού κινήματος heavy metal, οι Iron Maiden πέτυχαν την αρχική επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μετά από αρκετές αλλαγές σύνθεσης, το συγκρότημα συνέχισε να κυκλοφορεί μια σειρά από άλμπουμ Platinum και Gold στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ντεμπούτου άλμπουμ της δεκαετίας του 1980, του Killers του 1981, του The Number of the Beast του 1982, του Piece of Mind του 1983, του Powerslave του 1984, του After Live του 198 Death, 1986 Somewhere in Time, 1988 Seventh Son of a Seventh Son, 1990 No Prayer for the Dying και 1992 Fear of the Dark. Το 1982, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το The Number of the Beast - το πρώτο του άλμπουμ με τον Bruce Dickinson, ο οποίος αντικατέστησε τον Paul Di'Anno ως τραγουδιστής - που ήταν ένα σημείο καμπής στην καριέρα τους, βοηθώντας τους να καθιερωθούν ως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του heavy metal.  Το The Number of the Beast είναι ένα από τα πιο δημοφιλή heavy metal άλμπουμ όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει σχεδόν 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. 

Από την επιστροφή του βασικού τραγουδιστή Bruce Dickinson και του κιθαρίστα Adrian Smith το 1999, το συγκρότημα γνώρισε μια αναζωπύρωση στη δημοτικότητα, με μια σειρά από νέα άλμπουμ και εξαιρετικά επιτυχημένες περιοδείες. Κυκλοφόρησε το 2006, το A Matter of Life and Death, το 14ο στούντιο άλμπουμ τους, έφτασε στις κορυφαίες πωλήσεις σε δεκάδες χώρες, ξεκινώντας τη σειρά των άλμπουμ των Iron Maiden με την υψηλότερη κατάταξη. Το άλμπουμ τους του 2010, The Final Frontier, έφτασε στο Νο. 1 σε 28 χώρες και απέσπασε ευρεία αναγνώριση από τους κριτικούς. Το 16ο στούντιο άλμπουμ τους, The Book of Souls, κυκλοφόρησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 με παρόμοια επιτυχία, κάνοντας ντεμπούτο στο Νο. 1 στα τσαρτ άλμπουμ 24 χωρών με φυσικές πωλήσεις και περίληψη σε 43 περιοχές με φυσικές και ψηφιακές πωλήσεις. 16 Πιο πρόσφατα, το 17ο στούντιο άλμπουμ τους, Senjutsu, κυκλοφόρησε στις 3 Σεπτεμβρίου 2021 και τελικά έφτασε στο Νο. 1 σε 27 χώρες.

Μέχρι το 2022, οι Iron Maiden έχουν πουλήσει πάνω από 130 εκατομμύρια αντίτυπα των άλμπουμ τους παγκοσμίως, παρά την ελάχιστη υποστήριξη του ραδιοφώνου και των mainstream μέσων.. Οι Iron Maiden έχουν γίνει ένα από τα πιο σημαίνοντα και σεβαστά ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών και βοήθησαν στη δημιουργία ενός ολόκληρου είδους μουσικής. Οι κριτικοί έχουν δηλώσει ότι το συγκρότημα ανύψωσε το heavy metal σε μορφή τέχνης, αποδεικνύοντας ότι οι ακαδημαϊκές και οι μουσικές εμπνεύσεις μπορούν να συνυπάρχουν. Το συγκρότημα χαιρετίζεται επίσης ως ένα από τα μεγαλύτερα live act όλων των εποχών.

Το συγκρότημα και τα μέλη του έχουν λάβει πολλά βραβεία βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων Grammy και των αντίστοιχων βραβείων σε άλλες χώρες. Άλλες διακρίσεις που έχει λάβει το συγκρότημα περιλαμβάνουν Brit Awards,  Silver Clef Award, Nordoff-Robbins Award,  Ivor Novello Awards,  Juno Awards,  Guinness Book of World Records, Public Choice International,  Classic Rock Roll of Honor Awards, ECHO Awards,  Top.HR Music Awards,  Žebřík Music Awards, επίτιμοι διδάκτορες, Κρατικά βραβεία, βραβεία αναγνώρισης πωλήσεων, φιλανθρωπίας και αθλητικών βραβείων μεταξύ πολλών άλλων. Οι Iron Maiden εισήχθησαν στο Hollywood RockWalk, στο BPI Hall of Fame και στο Kerrang! Hall of Fame. Το συγκρότημα είναι επίσης μέρος των μόνιμων εκθέσεων του Rock and Roll Hall of Fame, British Music Experience και Wacken Open Air Hall of Fame.

Οι στίχοι των Iron Maiden καλύπτουν θέματα όπως ιστορία, λογοτεχνία, πόλεμος, μυθολογία, κοινωνία και θρησκεία. Πολλά από τα τραγούδια τους βασίζονται στην ιστορία, την κλασική λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Από τον Οκτώβριο του 2019, το συγκρότημα έχει παίξει περίπου 2500 ζωντανές εμφανίσεις, δίνοντας εμφανίσεις για δεκάδες εκατομμύρια θαυμαστές. Για περισσότερα από 40 χρόνια, οι μουσικοί υποστηρίζονται από τη διάσημη μασκότ τους, "Eddie", η οποία έχει εμφανιστεί σχεδόν σε όλα τα άλμπουμ και τα single εξώφυλλα, τα βίντεο και τα εμπορεύματά τους. Αρχικά σχεδιάστηκε από τον Derek Riggs, ο Eddie έγινε το κύριο αξιοθέατο των ζωντανών παραστάσεων των Iron Maiden, που περιλαμβάνουν θεατρικά στοιχεία όπως χρωματιστά σκηνικά, φουσκωτά, πυροτεχνήματα, περίτεχνα φωτιστικά, στηρίγματα και σκηνικά.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url