Δισκοθήκη: Aerosmith μισός αιώνας ροκ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Aerosmith είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στη Βοστώνη το 1970. Το γκρουπ αποτελείται από τους Στίβεν Τάιλερ (κύρια φωνητικά), Τζο Πέρι (κιθάρα), Τομ Χάμιλτον (μπάσο), Τζόι Κράμερ (ντραμς) και Μπραντ Γουίτφορντ (κιθάρα). Το στυλ τους, το οποίο έχει τις ρίζες του στο σκληρό ροκ βασισμένο στο μπλουζ, έχει επίσης ενσωματώσει στοιχεία ποπ ροκ, heavy metal, glam metal, και rhythm and blues, και έχει εμπνεύσει πολλούς επόμενους ροκ καλλιτέχνες. Μερικές φορές αναφέρονται ως "The Bad Boys from Boston" και "The Greatest Rock and Roll Band της Αμερικής". Η κύρια ομάδα σύνθεσης τραγουδιών των Tyler και Perry είναι συχνά γνωστή ως "Toxic Twins".

Video Url

 

Ο Perry και ο Hamilton, αρχικά σε ένα συγκρότημα που ονομαζόταν Jam Band, συναντήθηκαν με τον Tyler, τον Kramer και τον κιθαρίστα Ray Tabano και σχημάτισαν τους Aerosmith. το 1971, ο Tabano αντικαταστάθηκε από τον Whitford. Κυκλοφόρησαν μια σειρά από πολυπλατινένια άλμπουμ ξεκινώντας με το ομώνυμο ντεμπούτο τους το 1973, ακολουθούμενο από το Get Your Wings το 1974.Το συγκρότημα μπήκε στο mainstream με το Toys in the Attic (1975) και Rocks (1976).Το Draw the Line και το Night in the Ruts ακολούθησαν το 1977 και το 1979. Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, το συγκρότημα περιόδευσε εκτενώς και κατασκεύασε δώδεκα Hot 100 singles, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης τους επιτυχίας στο Top 40 "Sweet Emotion" και των Top 10 επιτυχιών "Dream On" και Walk This Way Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ήταν από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα σκληρής ροκ στον κόσμο και ανέπτυξαν οπαδούς, που συχνά αναφέρονται ως «Μπλε Στρατός». Ο εθισμός στα ναρκωτικά και οι εσωτερικές συγκρούσεις οδήγησαν στην αποχώρηση των Perry και Whitford το 1979 και το 1981. Το συγκρότημα δεν τα πήγε καλά και το άλμπουμ Rock in a Hard Place (1982) δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προηγούμενες επιτυχίες.

Ο Perry και ο Whitford επέστρεψαν στους Aerosmith το 1984. Μετά από μια περιοδεία επιστροφής, ηχογράφησαν το Done with Mirrors (1985), το οποίο δεν ανταποκρίθηκε στις εμπορικές προσδοκίες. Ήταν μόνο μια συνεργασία το 1986 με την ομάδα ραπ Run–D.M.C. σε ένα ριμέικ του "Walk This Way", και στην πολυπλατινένια κυκλοφορία του 1987, Permanent Vacation, που ανέκτησαν το προηγούμενο επίπεδο δημοτικότητάς τους. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και του 1990, το συγκρότημα κέρδισε πολλά βραβεία μουσικής από τα πολυπλατινένια άλμπουμ Pump (1989), Get a Grip (1993) και Nine Lives (1997), ενώ ξεκίνησαν τις πιο εκτεταμένες περιοδείες συναυλιών τους μέχρι σήμερα. . Οι μεγαλύτερες επιτυχίες τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν τα "Dude (Looks Like a Lady)", "Angel", "Rag Doll", "Love in an Elevator", "Janie's Got a Gun", "What it Takes", "Livin' on the Edge», «Cryin'» και «Crazy». Το συγκρότημα γύρισε επίσης δημοφιλή μουσικά βίντεο και έκανε αξιοσημείωτες εμφανίσεις στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τα βιντεοπαιχνίδια. Το 1998, πέτυχαν την πρώτη τους νούμερο ένα επιτυχία με το "I Don't Want to Miss a Thing" από το soundtrack του Armageddon και την επόμενη χρονιά, η ατραξιόν τους στο τρενάκι του λούνα παρκ άνοιξε στο Walt Disney World. Η επιστροφή τους έχει περιγραφεί ως μία από τις πιο αξιόλογες και θεαματικές στην ιστορία της ροκ.

Πρόσθετα άλμπουμ Just Push Play (που περιελάμβανε την επιτυχία "Jaded"), Honkin' on Bobo (μια συλλογή από διασκευές μπλουζ) και Music from Another Dimension! ακολούθησαν το 2001, το 2004 και το 2012. Το 2008 κυκλοφόρησαν το Guitar Hero: Aerosmith, το οποίο θεωρείται το βιντεοπαιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις με επίκεντρο το συγκρότημα. Μετά από πέντε δεκαετίες, το συγκρότημα συνεχίζει να περιοδεύει και να ηχογραφεί μουσική. Από το 2019, το συγκρότημα έχει μια συνεχιζόμενη συναυλιακή κατοικία στο Λας Βέγκας, η οποία διακόπηκε από το 2020–2021 λόγω της πανδημίας του COVID-19, αλλά η οποία επαναλήφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι Aerosmith είναι το αμερικανικό συγκρότημα σκληρού ροκ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει περισσότερους από 150 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 85 εκατομμυρίων δίσκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με 25 χρυσά, 18 πλατινένια και 12 πολυπλατινένια άλμπουμ, κατέχουν το ρεκόρ για τις περισσότερες συνολικές πιστοποιήσεις από αμερικανικό γκρουπ και ισοβαθμούν με τα περισσότερα πολυπλατινένια άλμπουμ από αμερικανικό γκρουπ. Έχουν πετύχει είκοσι μία Top 40 επιτυχίες στο US Hot 100, εννέα νούμερο ένα επιτυχίες Mainstream Rock, τέσσερα βραβεία Grammy, έξι American Music Awards και δέκα MTV Video Music Awards. Εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2001 και κατατάχθηκαν στον αριθμό 57 και 30, αντίστοιχα, στις λίστες του Rolling Stone και του VH1 με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.[23] Το 2013, ο Tyler και ο Perry εισήχθησαν στο Songwriters Hall of Fame και το 2020, το συγκρότημα έλαβε το βραβείο MusiCares Person of the Year.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url