Δισκοθήκη: Iggy Pop, Iggy and The Stooges, Δεν υπάρχει άλλος Iggy

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Stooges, που αρχικά ονομάζονταν Psychedelic Stooges, γνωστοί και ως Iggy and the Stooges, ήταν ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Ann Arbor του Μίσιγκαν το 1967 από τον τραγουδιστή Iggy Pop, τον κιθαρίστα Ron Asheton, τον ντράμερ Scott Asheton και τον μπασίστα Dave Alexander. Αρχικά παίζοντας ένα ακατέργαστο, πρωτόγονο στυλ ροκ εν ρολ, το συγκρότημα πούλησε λίγους δίσκους στην αρχική του ενσάρκωση και κέρδισε τη φήμη για τις αντιπαραθέσεις τους, οι οποίες συχνά περιλάμβαναν πράξεις αυτοακρωτηριασμού από τον Iggy Pop.

Video Url

 

Μετά την κυκλοφορία δύο άλμπουμ - The Stooges (1969) και Fun House (1970) - το γκρουπ διαλύθηκε για λίγο και αναμορφώθηκε με μια ελαφρώς αλλαγμένη σύνθεση (με τον Ron Asheton να αντικαθιστά τον Dave Alexander στο μπάσο και τον James Williamson να παίρνει κιθάρα) για να κυκλοφορήσει ένα τρίτο άλμπουμ. , Raw Power (1973), πριν χωρίσει ξανά το 1974. Το συγκρότημα επανενώθηκε το 2003 με τον Ron Asheton να επιστρέφει στην κιθάρα και τον Mike Watt στο μπάσο και την προσθήκη του σαξοφωνίστα Steve Mackay, ο οποίος είχε παίξει για λίγο με τη σύνθεση του 1973-1974 . Ο Ρον Άσετον πέθανε το 2009 και αντικαταστάθηκε από τον Τζέιμς Γουίλιαμσον, και το συγκρότημα συνέχισε να παίζει σόου μέχρι το 2013, όταν και το τελευταίο τους άλμπουμ, Ready to Die. Οι Stooges ανακοίνωσαν επίσημα τον χωρισμό τους το 2016 λόγω του θανάτου του Scott Asheton και του σαξοφωνίστα Steve Mackay.

Οι Stooges θεωρούνται ευρέως ως πρωταρχική πρωτο-πανκ πράξη. Το συγκρότημα εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2010.Το 2004, το Rolling Stone τους κατέταξε στην 78η θέση στη λίστα με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Το 2007, τους απονεμήθηκε το βραβείο Mojo Lifetime Achievement στα Βραβεία Mojo

 

 

Ο James Newell Osterberg Jr. (γεννημένος στις 21 Απριλίου 1947), γνωστός επαγγελματικά ως Iggy Pop, είναι Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός, τραγουδοποιός και ηθοποιός. Αποκαλούμενος «Νονός του Πανκ», ήταν ο τραγουδιστής και ο στιχουργός του πρωτο-πανκ συγκροτήματος The Stooges, οι οποίοι σχηματίστηκαν το 1967 και έχουν διαλυθεί και επανενωθεί πολλές φορές από τότε.

.Είχε μια μακρά σχέση συνεργασίας και φιλίας με τον David Bowie κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ξεκινώντας με το άλμπουμ των Stooges Raw Power το 1973. Και οι δύο μουσικοί πήγαν στο Δυτικό Βερολίνο για να απαλλαγούν από τους αντίστοιχους εθισμούς τους στα ναρκωτικά και ο Pop ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του από συνεργαζόμενος με τον Bowie στα άλμπουμ του 1977 The Idiot και Lust for Life, ο Pop συνήθως συνεισφέρει στους στίχους. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, είναι γνωστός για τις εξωφρενικές και απρόβλεπτες σκηνές του, τους ποιητικούς στίχους και την χαρακτηριστική φωνή του. Ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που έκανε μια βουτιά στη σκηνή και έκανε δημοφιλή τη δραστηριότητα. Ο Ποπ, ο οποίος παραδοσιακά (αλλά όχι αποκλειστικά) παίζει με γυμνό στήθος, ερμήνευσε επίσης θεατρικές παραστάσεις όπως να κυλιέται σε σπασμένο γυαλί και να εκτεθεί στο πλήθος.

Η μουσική του Ποπ έχει περιλάβει μια σειρά από στυλ κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όπως garage rock, punk rock, hard rock, heavy metal, art rock, new wave, jazz, blues και electronic. Αν και η δημοτικότητά του έχει αυξομειωθεί, πολλά από τα τραγούδια του Pop έχουν γίνει γνωστά, όπως τα "Search and Destroy" και "I Wanna Be Your Dog" των Stooges και οι σόλο επιτυχίες του "Lust for Life", "The Passenger" και "Real Wild Child (Wild One)». Το 1990, ηχογράφησε την πρώτη και μοναδική επιτυχία του στις ΗΠΑ στα Top 40, "Candy", ένα ντουέτο με την τραγουδίστρια των B-52, Kate Pierson. Το τραγούδι του Pop "China Girl" έγινε ευρύτερα γνωστό όταν ξαναηχογραφήθηκε από τον συν-συγγραφέα Bowie, ο οποίος το κυκλοφόρησε ως το δεύτερο σινγκλ από το πιο επιτυχημένο εμπορικά άλμπουμ του, Let's Dance (1983). Ο Bowie ηχογράφησε ξανά και ερμήνευσε πολλά από τα τραγούδια της Pop σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Αν και ο Ποπ είχε περιορισμένη εμπορική επιτυχία, παρέμεινε σύμβολο πολιτισμού και σημαντική επιρροή σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών σε πολλά είδη. Το άλμπουμ των Stooges Raw Power έχει αποδειχθεί επιρροή σε καλλιτέχνες όπως οι Sex Pistols,  οι Smiths,  και οι Nirvana.Το σόλο άλμπουμ του The Idiot έχει αναφερθεί ως σημαντική επιρροή σε αρκετούς καλλιτέχνες post-punk, ηλεκτρονικού και industrial, συμπεριλαμβανομένων των Depeche Mode, Nine Inch Nails και Joy Division, και περιγράφηκε από την Siouxsie Sioux ως «επαναβεβαίωση ότι οι υποψίες μας ήταν αληθινές: ο άντρας είναι μια ιδιοφυΐα." Εισήχθη ως μέλος των Stooges στο Rock and Roll Hall of Fame το 2010. Τον Ιανουάριο του 2020, ο Pop έλαβε ένα βραβείο Grammy Lifetime Achievement.

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url