Δισκοθήκη: Elvis Costello ο άλλος αξιόλογος Elvis

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Declan Patrick MacManus OBE (γεννημένος στις 25 Αυγούστου 1954), γνωστός επαγγελματικά ως Elvis Costello, είναι Άγγλος τραγουδιστής-τραγουδοποιός και παραγωγός δίσκων. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων Grammy το 1999 και το 2020, και έχει προταθεί δύο φορές για το Βραβείο Brit για τον Καλύτερο Βρετανό Άντρα Καλλιτέχνη. Το 2003, εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame. Το 2004, το Rolling Stone κατέταξε τον Costello στον αριθμό 80 στη λίστα με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Video Url

 

Ο Costello ξεκίνησε την καριέρα του ως μέρος της παμπ ροκ σκηνής του Λονδίνου στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και αργότερα συνδέθηκε με το πρώτο κύμα του βρετανικού κινήματος πανκ και new wave που εμφανίστηκε στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το ντεμπούτο του άλμπουμ My Aim Is True που έγινε γνωστό από τους κριτικούς κυκλοφόρησε το 1977. Λίγο μετά την ηχογράφησή του, σχημάτισε τους Attractions ως το συγκρότημα υποστήριξης του. Το δεύτερο άλμπουμ του This Year's Model κυκλοφόρησε το 1978 και κατατάχθηκε στην 11η θέση από το Rolling Stone στη λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ από το 1967 έως το 1987. Το τρίτο του άλμπουμ Armed Forces κυκλοφόρησε το 1979 και περιλαμβάνει το σινγκλ του με τα υψηλότερα charts, " Oliver's Army» (νούμερο 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο). Τα πρώτα τρία άλμπουμ του εμφανίστηκαν όλα στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών το 2003.

Οι Elvis  Costello and the Attractions περιόδευσαν και ηχογραφήθηκαν μαζί για το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας, αν και οι διαφορές μεταξύ τους προκάλεσαν διάσπαση μέχρι το 1986. Μεγάλο μέρος της δουλειάς του Costello έκτοτε είναι σόλο καλλιτέχνης, αν και οι επανασυνδέσεις με μέλη των Attractions έχουν πιστωθεί στο ομάδα με τα χρόνια. Οι στίχοι του Costello χρησιμοποιούν ευρύ λεξιλόγιο και συχνό παιχνίδι με λέξεις. Η μουσική του έχει βασιστεί σε πολλά διαφορετικά είδη. ένας κριτικός τον περιέγραψε ως μια «ποπ εγκυκλοπαίδεια», ικανή «να επανεφεύρει το παρελθόν με τη δική του εικόνα». Από το 2002, η μπάντα του που περιοδεύει (που περιλαμβάνει ένα εκ περιτροπής καστ μουσικών) είναι γνωστή ως Imposters.

Ο Costello έχει συν-γράψει αρκετά πρωτότυπα τραγούδια για ταινίες, όπως το "God Give Me Strength" από το Grace of My Heart (1996, με τον Burt Bacharach) και το "The Scarlet Tide" από το Cold Mountain (2003, με τον T-Bone Burnett). Για το τελευταίο, ο Έλβις προτάθηκε (μαζί με τον Μπέρνετ) για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού και το Βραβείο Γκράμι για το καλύτερο τραγούδι που γράφτηκε για οπτικά μέσα.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url