Δισκοθήκη: Joy Division, σύντομη καριέρα αλλά σημαντική

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι Joy Division ήταν ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Salford το 1976. Το συγκρότημα αποτελούνταν από τον τραγουδιστή Ian Curtis, τον κιθαρίστα/keyboardist Bernard Sumner, τον μπασίστα Peter Hook και τον ντράμερ Stephen Morris.

Video Url

 

Ο Sumner και ο Hook σχημάτισαν το συγκρότημα αφού παρακολούθησαν μια συναυλία των Sex Pistols τον Ιούνιο του 1976. Ενώ οι πρώτες ηχογραφήσεις των Joy Division επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από το πρώιμο πανκ, σύντομα ανέπτυξαν έναν αραιό ήχο και στυλ που τους έκανε έναν από τους πρωτοπόρους του μετα-πανκ κινήματος. Το ντεμπούτο τους το 1978, το EP An Ideal for Living, τράβηξε την προσοχή της τηλεοπτικής προσωπικότητας του Μάντσεστερ Tony Wilson, ο οποίος τους υπέγραψε στην ανεξάρτητη δισκογραφική Factory Records. Το ντεμπούτο τους άλμπουμ Unknown Pleasures, που ηχογραφήθηκε με τον παραγωγό Martin Hannett, κυκλοφόρησε το 1979.

Ο frontman, Ian  Curtis πάλεψε με προσωπικά προβλήματα, όπως ένας αποτυχημένος γάμος, κατάθλιψη και επιληψία. Καθώς η δημοτικότητα του συγκροτήματος μεγάλωνε, η κατάσταση της υγείας του Κέρτις δυσκόλευε όλο και περισσότερο τις εμφανίσεις του. περιστασιακά βίωσε επιληπτικές κρίσεις στη σκηνή. Πέθανε από αυτοκτονία την παραμονή της πρώτης περιοδείας του συγκροτήματος στη Βόρεια Αμερική τον Μάιο του 1980, σε ηλικία 23 ετών. Το δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ των Joy Division, Closer, κυκλοφόρησε δύο μήνες αργότερα. και το σινγκλ "Love Will Tear Us Apart" έγιναν οι κυκλοφορίες τους με την  υψηλότερη θέση στα charts.

Μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 1980 τα υπόλοιπα μέλη ανασυγκροτήθηκαν με το όνομα New Order. Ήταν επιτυχημένοι καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, συνδυάζοντας το post-punk με τις επιρροές της ηλεκτρονικής και της χορευτικής μουσικής.

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url