Δισκοθήκη: Lou Reed Δεν ήταν απλά ταλαντούχος

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Lewis Allan Reed (2 Μαρτίου 1942 – 27 Οκτωβρίου 2013) ήταν Αμερικανός μουσικός, τραγουδοποιός και ποιητής. Ήταν ο κιθαρίστας, ο τραγουδιστής και ο κύριος τραγουδοποιός του ροκ συγκροτήματος Velvet Underground και είχε μια σόλο καριέρα που διήρκεσε πέντε δεκαετίες. Αν και δεν ήταν εμπορικά επιτυχημένοι κατά τη διάρκεια της ύπαρξής τους, οι Velvet Underground θεωρήθηκαν ως ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα στην ιστορία της underground και της εναλλακτικής ροκ μουσικής. Η χαρακτηριστική νεκρή φωνή του Reed, οι ποιητικοί και παραβατικοί στίχοι και το πειραματικό παίξιμο κιθάρας ήταν σήμα κατατεθέν σε όλη τη μακρόχρονη καριέρα του.

Video Url

 

Έχοντας παίξει κιθάρα και τραγουδήσει σε γκρουπ doo-wop στο γυμνάσιο, ο Reed σπούδασε ποίηση στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών υπό τον Delmore Schwartz και είχε υπηρετήσει ως DJ στο ραδιόφωνο, φιλοξενώντας αργά τη νύχτα ένα avant garde μουσικό πρόγραμμα ενώ ήταν στο κολέγιο.

Μετά την αποφοίτησή του από τις Συρακούσες, πήγε να εργαστεί για την Pickwick Records στη Νέα Υόρκη, μια δισκογραφική εταιρεία χαμηλού προϋπολογισμού που ειδικευόταν στις ηχογραφήσεις διασκευών, ως τραγουδοποιός και μουσικός session. Ένας συνάδελφος  στην Pickwick ήταν ο John Cale. Μαζί με τους Sterling Morrison και Angus MacLise, θα σχημάτισαν τους Velvet Underground το 1965. Αφού έχτισαν μια φήμη στην avant garde μουσική σκηνή, κέρδισαν την προσοχή του Andy Warhol, ο οποίος έγινε ο μάνατζερ του συγκροτήματος. Αυτοί με τη σειρά τους έγιναν κάτι σαν σταθερό στο The Factory, το στούντιο τέχνης του Γουόρχολ, και υπηρέτησαν ως το «οικιακό συγκρότημα» του για διάφορα έργα. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, τώρα με την ντράμερ Moe Tucker και με την Γερμανίδα τραγουδίστρια Nico, το 1967, και χώρισαν τους δρόμους του με τον Warhol λίγο αργότερα. Μετά από αρκετές αλλαγές στο line-up και άλλα τρία άλμπουμ που δεν ακούστηκαν λίγο, ο Reed εγκατέλειψε το συγκρότημα το 1970.

 

Μετά την αποχώρησή του από το συγκρότημα, ο Reed θα συνέχιζε μια πολύ πιο επιτυχημένη εμπορικά σόλο καριέρα, κυκλοφορώντας είκοσι σόλο στούντιο άλμπουμ. Το δεύτερο του, Transformer (1972), έγινε με παραγωγή του David Bowie , και του έφερε την επικρατούσα αναγνώριση. Το άλμπουμ θεωρείται ορόσημο με επιρροή του είδους glam rock, που αγκυροβολήθηκε από το πιο επιτυχημένο σινγκλ του Reed, "Walk on the Wild Side". Μετά το Transformer, το λιγότερο εμπορικό αλλά αναγνωρισμένο από τους κριτικούς Berlin έφτασε στο Νο. 7 του UK Albums Chart. Το Rock 'n' Roll Animal (ένα ζωντανό άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1974) πούλησε πολύ αλλά για πολύ καιρό μετά, η δουλειά του Ριντ δεν μεταφράστηκε σε πωλήσεις, οδηγώντας τον πιο βαθιά στον εθισμό στα ναρκωτικά και στον αλκοολισμό. Ο Ριντ καθάρισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σταδιακά επέστρεψε στο προσκήνιο με τα The Blue Mask (1982) και New Sensations (1984), φτάνοντας σε ένα κρίσιμο και εμπορικό αποκορύφωμα της καριέρας του με το άλμπουμ του 1989 New York.

Ο Ριντ συμμετείχε στον επανασχηματισμό των Velvet Underground τη δεκαετία του 1990 και έκανε πολλά άλλα άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου ενός άλμπουμ συνεργασίας με τον Τζον Κέιλ με τίτλο Songs for Drella που ήταν ένας φόρος τιμής στον πρώην μέντορά τους Andy Warhol. Το Magic and Loss (1992) θα γινόταν το άλμπουμ του Reed με την υψηλότερη θέση  στο UK Albums Chart, φτάνοντας στο Νο. 6.

Συνέβαλε με μουσική σε δύο θεατρικές ερμηνείες συγγραφέων του 19ου αιώνα, μία από τις οποίες εξέλιξε σε ένα άλμπουμ με τίτλο The Raven. Παντρεύτηκε την τρίτη σύζυγό του Laurie Anderson το 2008 και ηχογράφησε το άλμπουμ συνεργασίας Lulu με τους Metallica. Πέθανε το 2013 από ηπατική νόσο. Ο Reed έχει μπει στο Rock and Roll Hall of Fame δύο φορές. ως μέλος των Velvet Underground το 1996 και ως solo act το 2015.

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url