Δισκοθήκη: Stevie Wonder μας έχει χαρίσει αξέχαστες στιγμές

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Stevland Hardaway Morris  (13 Μαΐου 1950), γνωστός επαγγελματικά ως Stevie Wonder, είναι ένας Αμερικανός τραγουδιστής-τραγουδοποιός, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος και επιρροή από μουσικούς σε μια σειρά ειδών που περιλαμβάνουν rhythm and blues, pop, soul. , γκόσπελ, φανκ και τζαζ. Μια εικονική μονομελής μπάντα, η χρήση των συνθεσάιζερ και άλλων ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων από τον Wonder κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 αναμόρφωσε  το R&B. Βοήθησε επίσης να οδηγήσει το είδος στην εποχή του άλμπουμ, δημιουργώντας τα LP του ως συνεκτικές, συνεπείς κοινωνικά συνειδητές δηλώσεις με περίπλοκες συνθέσεις. Τυφλός από λίγο μετά τη γέννησή του, ο Wonder ήταν ένα παιδί-θαύμα που υπέγραψε συμβόλαιο με την ετικέτα Tamla της Motown σε ηλικία 11 ετών, όπου του δόθηκε το επαγγελματικό όνομα Little Stevie Wonder.

Video Url

 

Το σινγκλ του Wonder "Fingertips" ήταν Νο. 1 επιτυχία στο Billboard Hot 100 το 1963, σε ηλικία 13 ετών, καθιστώντας τον τον νεότερο καλλιτέχνη που έφτασε ποτέ στην κορυφή του chart. Η κριτική επιτυχία του Wonder ήταν στο αποκορύφωμά της τη δεκαετία του 1970. Η «κλασική του περίοδος» ξεκίνησε το 1972 με τις κυκλοφορίες του Music of My Mind και του Talking Book, το τελευταίο με το «Superstition», το οποίο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και διάσημα παραδείγματα του ήχου του πληκτρολογίου Hohner Clavinet. Τα έργα του Innervisions (1973), Fulfillingness' First Finale (1974) και Songs in the Key of Life (1976) κέρδισαν όλα το βραβείο Grammy για το άλμπουμ της χρονιάς, καθιστώντας τον ισότιμο κάτοχο του δίσκου για τις περισσότερες νίκες για το άλμπουμ της χρονιάς. , με τρεις. Είναι επίσης ο μόνος καλλιτέχνης που κέρδισε το βραβείο με τρεις συνεχόμενες κυκλοφορίες άλμπουμ. Ο Wonder ξεκίνησε την «εμπορική του περίοδο» τη δεκαετία του 1980. πέτυχε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του και το υψηλότερο επίπεδο φήμης, είχε αυξημένες πωλήσεις άλμπουμ, συμμετοχές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, συνεργασίες υψηλού προφίλ (συμπεριλαμβανομένων των Paul McCartney και Michael Jackson), πολιτικό αντίκτυπο και τηλεοπτικές εμφανίσεις. Ο Wonder συνέχισε να παραμένει ενεργός στη μουσική και τους πολιτικούς σκοπούς.

Ο Wonder είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, με πωλήσεις πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Έχει κερδίσει 25 βραβεία Grammy (τα περισσότερα από σόλο καλλιτέχνη) και ένα Όσκαρ (Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι, για την ταινία του 1984 The Woman in Red). Ο Wonder έχει μπει στο Rhythm and Blues Music Hall of Fame, στο Rock and Roll Hall of Fame και στο Songwriters Hall of Fame. Είναι επίσης γνωστός για το έργο του ως ακτιβιστής για πολιτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας του το 1980 για να κάνει τα γενέθλια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ νεώτερο ομοσπονδιακή αργία στις ΗΠΑ. Το 2009, ονομάστηκε Αγγελιοφόρος της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών και το 2014 , τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url