Δισκοθήκη: Janet Jackson σπουδαία η συνεισφορά της στην μουσική

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Janet Damita Jo Jackson (γεννημένη στις 16 Μαΐου 1966) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, ηθοποιός και χορεύτρια. Διακρίνεται για τους καινοτόμους, κοινωνικά συνειδητοποιημένους και σεξουαλικά προκλητικούς δίσκους της, καθώς και για περίτεχνα θεατρικά σόου. Ο ήχος και η χορογραφία της έγιναν καταλύτες στην ανάπτυξη του MTV, δίνοντάς της τη δυνατότητα να αναδειχθεί στο προσκήνιο, σπάζοντας παράλληλα τα φύλα και τα φυλετικά εμπόδια στη διαδικασία. Λυρικό περιεχόμενο που επικεντρωνόταν σε κοινωνικά ζητήματα και βιωμένες εμπειρίες έθεσε τη φήμη της ως πρότυπο για τη νεολαία.

Video Url

 

Το δέκατο και μικρότερο παιδί της οικογένειας Τζάκσον, άρχισε να παίζει στο MGM Grand. Πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά βαριετέ The Jacksons και από το 1977 εμφανίστηκε σε άλλες τηλεοπτικές εκπομπές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, συμπεριλαμβανομένων των Good Times, Diff'rent Strokes και Fame. Αφού υπέγραψε συμβόλαιο ηχογράφησης με την A&M Records το 1982, έγινε σύμβολο της ποπ μετά την κυκλοφορία του τρίτου και τέταρτου στούντιο άλμπουμ της Control (1986) και Rhythm Nation 1814 (1989). Οι συνεργασίες της με τους παραγωγούς δίσκων Jimmy Jam και Terry Lewis ενσωμάτωσαν στοιχεία ρυθμού και μπλουζ, funk, disco, ραπ και industrial beats, που οδήγησαν σε crossover επιτυχία στη δημοφιλή μουσική.

Το 1991, η Τζάκσον υπέγραψε το πρώτο από τα δύο συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που έσπασαν ρεκόρ με τη Virgin Records, καθιερώνοντάς την ως μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες καλλιτέχνες στον κλάδο. Πριν από το πρώτο της έργο στο στούντιο με τη Virgin, εμφανίστηκε στον πρώτο από πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους της στο Poetic Justice (1993). Τα δύο στούντιο άλμπουμ της που ακολούθησαν, Janet (1993) και The Velvet Rope (1997), την είδαν να αναπτύσσει μια δημόσια εικόνα ως σύμβολο του σεξ. Αυτοί οι δίσκοι, μαζί με τα διαφημιστικά τους μουσικά βίντεο και τις ζωντανές εμφανίσεις τους σε περιοδείες συναυλιών, χαρακτήρισαν την Τζάκσον ως μία από τις πιο ερωτικές ερμηνεύτριες στον κόσμο, αποσπώντας κριτική και επαίνους. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ονομάστηκε από το περιοδικό Billboard ως η δεύτερη πιο επιτυχημένη καλλιτέχνης ηχογράφησης της δεκαετίας στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη Mariah Carey. Η κυκλοφορία του έβδομου στούντιο άλμπουμ της All for You το 2001 συνέπεσε με έναν εορτασμό της επιρροής της στη βιομηχανία ηχογράφησης ως θέμα της εναρκτήριας ειδικής για το MTV Icon.

. Αφού χώρισε τους δρόμους της με τη Virgin Records, κυκλοφόρησε το δέκατο στούντιο άλμπουμ της Discipline (2008), το πρώτο και μοναδικό της άλμπουμ με την Island Records. Το 2015, συνεργάστηκε με την BMG Rights Management για να ξεκινήσει τη δική της δισκογραφική εταιρεία, Rhythm Nation και κυκλοφόρησε το ενδέκατο στούντιο άλμπουμ της Unbreakable την ίδια χρονιά. Από τότε συνέχισε να κυκλοφορεί μουσική ως ανεξάρτητη καλλιτέχνις.

Η Τζάκσον έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους, καθιστώντας την έναν από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Έχει συγκεντρώσει έναν εκτενή κατάλογο, με σινγκλ όπως "Nasty", "Rhythm Nation", "That's the Way Love Goes", "Together Again" και "All for You"; κατέχει το ρεκόρ για τις περισσότερες διαδοχικές συμμετοχές στο top-ten στο US Billboard Hot 100 single chart από γυναίκα καλλιτέχνη με 18. Είναι επίσης η μόνη καλλιτέχνης στην ιστορία του chart που έχει επτά εμπορικά σινγκλ από ένα άλμπουμ (Rhythm Nation 1814) κορυφή στις πέντε πρώτες θέσεις.

Το 2008, το Billboard την τοποθέτησε στο νούμερο επτά της στη λίστα με τους 100 κορυφαίους καλλιτέχνες όλων των εποχών και το 2010 την κατέταξε στην πέμπτη θέση μεταξύ των «50 κορυφαίων καλλιτεχνών R&B/Hip-Hop των τελευταίων 25 ετών». Τον Δεκέμβριο του 2016, το περιοδικό την ονόμασε τη δεύτερη πιο επιτυχημένη καλλιτέχνιδα χορού μετά τη Madonna. Μία από τις πιο βραβευμένες καλλιτέχνες στον κόσμο, οι διακρίσεις της περιλαμβάνουν πέντε βραβεία Grammy, έντεκα μουσικά βραβεία Billboard, έντεκα American Music Awards, ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ και οκτώ συμμετοχές στα Ρεκόρ Γκίνες. Το 2019, εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame. Η Τζάκσον έχει αναφερθεί ως πηγή έμπνευσης μεταξύ πολλών καλλιτεχνών 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url