Δισκοθήκη: Taylor Swift, κυριαρχεί στον 21ο αιώνα

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

 

Η Taylor Alison Swift (γεννημένη στις 13 Δεκεμβρίου 1989) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Η δισκογραφία της εκτείνεται σε πολλά είδη και η αφηγηματική της σύνθεση —συχνά εμπνευσμένη από την προσωπική της ζωή— έχει λάβει κριτικούς επαίνους και ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Γεννημένη στο West Reading της Πενσυλβάνια, η Swift μετακόμισε στο Nashville, Tennessee, σε ηλικία 14 ετών για να γίνει καλλιτέχνης της κάντρι. Υπέγραψε συμφωνία σύνθεσης τραγουδιών με την Sony/ATV Music Publishing το 2004 και ένα συμβόλαιο ηχογράφησης με την Big Machine Records το 2005. Το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ της το 2006 την έκανε την πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια της κάντρι που έγραψε ή συνέγραψε ένα άλμπουμ με πιστοποίηση πλατινένιας στις ΗΠΑ εξ ολοκλήρου.

Τα επόμενα άλμπουμ της Swift, Fearless (2008) και Speak Now (2010), εξερεύνησαν την κάντρι ποπ. Το "Love Story" και το "You Belong with Me" του πρώτου ήταν τα πρώτα τραγούδια της κάντρι που βρέθηκαν αντίστοιχα στην κορυφή των αμερικανικών τσαρτ ποπ και όλων των ειδών airplay.

Πειραματίστηκε με ροκ και ηλεκτρονικά στυλ στο Red (2012), το οποίο περιλαμβάνει το πρώτο της τραγούδι του Billboard Hot 100, "We Are Never Ever Getting Back Together", και απέφυγε την ταυτότητά της στη χώρα για το πέμπτο στούντιο άλμπουμ της synth-pop, το 1989. (2014), που υποστηρίζεται από τα σινγκλ που κορυφώθηκαν στο chart "Shake It Off", "Blank Space" και "Bad Blood". Ο έλεγχος των μέσων ενέπνευσε το αστικό Reputation (2017) και το νούμερο ένα τραγούδι του "Look What You Made Me Do". 

Video Url

 

Φεύγοντας από την Big Machine, η Swift υπέγραψε με τη Republic Records το 2018 και κυκλοφόρησε το έβδομο στούντιο άλμπουμ της, Lover (2019), ακολουθούμενο από το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ Miss Americana (2020). Η συμβολή της κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα τα indie folk και alternative rock άλμπουμ, Folklore and Evermore (2020), τα οποία ενσωμάτωσαν φανταστικές αφηγήσεις. Τα αντίστοιχα κύρια σινγκλ τους "Cardigan" και "Willow" έκαναν το ντεμπούτο τους στην κορυφή των Hot 100. Άρχισε να ηχογραφεί εκ νέου τον κατάλογό της Big Machine μετά από μια δημόσια διαμάχη για τους κύριους των άλμπουμ, επανακυκλοφορώντας δύο το 2021—Fearless (Taylor's Version) και Red (Έκδοση Taylor). Το "All Too Well (10 Minute Version)" της τελευταίας έγινε το μεγαλύτερο σε διάρκεια  τραγούδι που έφτασε στην κορυφή του Hot 100. Το άλμπουμ της του 2022, Midnights, έσπασε το ρεκόρ του Spotify για τις περισσότερες ροές μιας ημέρας. Η Σουίφτ έπαιξε δεύτερους ρόλους σε ταινίες και σκηνοθέτησε τις μουσικές ταινίες Folklore: The Long Pond Studio Sessions (2020) και All Too Well: The Short Film (2021).

Έχοντας πουλήσει πάνω από 200 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, η Swift είναι  από τους μουσικούς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Οι διακρίσεις της περιλαμβάνουν 11 βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένων τριών νικών για το άλμπουμ της χρονιάς. 34 American Music Awards, . 29 Μουσικά Βραβεία Billboard, τα περισσότερα για μια γυναίκα. και ένα βραβείο Emmy. Έχει εμφανιστεί σε λίστες όπως οι 100 καλύτεροι τραγουδοποιοί όλων των εποχών του Rolling Stone, οι καλύτεροι καλλιτέχνες όλων των εποχών του Billboard, το Time 100 και το Forbes Celebrity 100. Τιμήθηκε με τίτλους όπως Καλλιτέχνης της δεκαετίας και Γυναίκα της δεκαετίας, η Swift είναι υπέρμαχος για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και η ενδυνάμωση των γυναικών. Η μουσική της πιστώνεται ότι επηρέασε μια γενιά τραγουδιστών-τραγουδοποιών.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

 

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url