Δισκοθήκη: Pink Floyd έγραψαν ιστορία

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Pink Floyd ήταν ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1965. Κέρδισαν νωρίς οπαδούς ως ένα από τα πρώτα βρετανικά ψυχεδελικά γκρουπ, διακρίθηκαν για τις εκτεταμένες συνθέσεις, τους ηχητικούς πειραματισμούς, τους φιλοσοφικούς στίχους και τις περίτεχνες ζωντανές εμφανίσεις τους. Έγιναν ένα κορυφαίο συγκρότημα του είδους progressive rock, το οποίο ορισμένοι αναφέρουν ως το μεγαλύτερο progressive rock συγκρότημα όλων των εποχών.

Video Url

 

Οι Pink Floyd ιδρύθηκαν το 1965 από τους Syd Barrett (κιθάρα, φωνητικά), Nick Mason (τύμπανα), Roger Waters (μπάσο, φωνητικά) και Richard Wright (πλήκτρα, φωνητικά). Υπό την ηγεσία του Barrett, κυκλοφόρησαν δύο single και το επιτυχημένο ντεμπούτο άλμπουμ The Piper at the Gates of Dawn (1967). Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής David Gilmour έγινε μέλος τον Δεκέμβριο του 1967. Ο Μπάρετ έφυγε τον Απρίλιο του 1968 λόγω επιδείνωσης της ψυχικής υγείας. Ο Γουότερς έγινε ο κύριος στιχουργός και θεματικός ηγέτης, επινοώντας τις ιδέες πίσω από την κορυφαία επιτυχία του συγκροτήματος με τα άλμπουμ The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977) και The Wall (1979). Η μουσική ταινία βασισμένη στο The Wall, Pink Floyd – The Wall (1982), κέρδισε δύο βραβεία BAFTA. Οι Pink Floyd συνέθεσαν επίσης πολλές μουσικές ταινιών.

Μετά από προσωπικές εντάσεις, ο Ράιτ έφυγε από τους Pink Floyd το 1979, ακολουθούμενος από τον Waters το 1985. Ο Gilmour και ο Mason συνέχισαν ως Pink Floyd, ενώ αργότερα ενώθηκαν ξανά με τον Wright. Παρήγαγαν άλλα δύο άλμπουμ - το A Momentary Lapse of Reason (1987) και το The Division Bell (1994) - και έκαναν περιοδείες για να υποστηρίξουν και τα δύο πριν μπουν σε μια μακρά παύση. Το 2005, όλοι εκτός από τον Μπάρετ επανενώθηκαν για μια μοναδική εμφάνιση στην παγκόσμια εκδήλωση ευαισθητοποίησης Live 8. Ο Μπάρετ πέθανε το 2006 και ο Ράιτ το 2008. Το τελευταίο στούντιο άλμπουμ των Pink Floyd, The Endless River (2014), βασίστηκε σε ακυκλοφόρητο υλικό από τις ηχογραφήσεις του Division Bell. Το 2022, ο Gilmour και ο Mason αναμόρφωσαν τους Pink Floyd για να κυκλοφορήσουν το τραγούδι "Hey, Hey, Rise Up!" σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο.

Μέχρι το 2013, οι Pink Floyd είχαν πουλήσει περισσότερους από 250 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας τους έναν από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Το Dark Side of the Moon και το The Wall εισήχθησαν στο Grammy Hall of Fame και αυτά τα άλμπουμ και το Wish You Were Here συγκαταλέγονται στα άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Τέσσερα άλμπουμ των Pink Floyd ανέβηκαν στην κορυφή του αμερικανικού Billboard 200 και πέντε στην κορυφή του βρετανικού τσαρτ άλμπουμ. Τα επιτυχημένα σινγκλ των Pink Floyd περιλαμβάνουν "See Emily Play" (1967), "Money" (1973), "Another Brick in the Wall, Part 2" (1979), "Not Now John" (1983), "On the Turning Away" (1987) και "High Hopes" (1994). Εισήχθησαν στο Αμερικανικό Rock and Roll Hall of Fame το 1996 και στο Ηνωμένο Βασίλειο Music Hall of Fame το 2005. Το 2008, οι Pink Floyd τιμήθηκαν με το Polar Music Prize στη Σουηδία για τη συμβολή τους στη σύγχρονη μουσική.

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url