Δισκοθήκη: O αγαπημένος Paul McCartney στην προσωπική του καριέρα

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο Sir James Paul McCartney CH MBE (γεννημένος στις 18 Ιουνίου 1942) είναι Άγγλος τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός που κέρδισε παγκόσμια φήμη με τους Beatles, για τους οποίους έπαιζε μπάσο και μοιράστηκε τα κύρια τραγούδια και τα βασικά φωνητικά καθήκοντα με τον John Lennon. Ένας από τους πιο επιτυχημένους συνθέτες και ερμηνευτές όλων των εποχών, ο McCartney είναι γνωστός για τη μελωδική του προσέγγιση στο μπάσο, το ευέλικτο και ευρύ φωνητικό εύρος τενόρ και τον μουσικό εκλεκτικισμό, εξερευνώντας στυλ που κυμαίνονται από την pre-rock 'n' roll pop έως την κλασική και electronica. Η συνεργασία του στη συγγραφή τραγουδιών με τον Λένον παραμένει η πιο επιτυχημένη στην ιστορία.

Video Url

 

Γεννημένος στο Λίβερπουλ, ο ΜακΚάρτνεϊ έμαθε μόνος του πιάνο, κιθάρα και σύνθεση τραγουδιών ως έφηβος, έχοντας επηρεαστεί από τον πατέρα του, τζαζίστα, και ροκ εν ρολ ερμηνευτές όπως ο Λιτλ Ρίτσαρντ και ο Μπάντι Χόλι. Ξεκίνησε την καριέρα του όταν εντάχθηκε στο συγκρότημα σκιφλ του Λένον, τους Quarrymen, το 1957, το οποίο εξελίχθηκε στους Beatles το 1960. Μερικές φορές αποκαλούμενος «ο χαριτωμένος Beatle», ο McCartney αργότερα  πρωτοστάτησε στην ενσωμάτωση της πειραματικής αισθητικής στις παραγωγές στούντιο των Beatles. Ξεκινώντας με το άλμπουμ του 1967 Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, σταδιακά έγινε ο de facto ηγέτης του συγκροτήματος, παρέχοντας τη δημιουργική ώθηση για τα περισσότερα από τα μουσικά και κινηματογραφικά τους έργα. Πολλά από τα τραγούδια του στους Beatles, συμπεριλαμβανομένων των "And I Love Her", "Yesterday", "Eleanor Rigby" και "Blackbird", κατατάσσονται μεταξύ των πιο καλυμμένων τραγουδιών στην ιστορία. Ενώ ήταν κυρίως μπασίστας με τους Beatles, σε διάφορα τραγούδια έπαιζε πολλά άλλα όργανα, όπως πλήκτρα, κιθάρες και ντραμς.

 

Μετά τη διάλυση των Beatles, έκανε το ντεμπούτο του ως σόλο καλλιτέχνης με το άλμπουμ McCartney του 1970 και σχημάτισε το συγκρότημα Wings με την πρώτη του σύζυγο, Linda, και τον Denny Laine. Με επικεφαλής τον McCartney, οι Wings ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της δεκαετίας του 1970 και έγραψε ή συνέγραψε τις νούμερο ένα επιτυχίες τους στις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο "My Love", "Band on the Run", "Listen to What the Man Said », «Silly Love Songs», και «Mull of Kintyre». Συνέχισε τη σόλο καριέρα του το 1980 και έχει περιοδεύσει ως σόλο καλλιτέχνης από το 1989. Χωρίς Wings, οι νούμερο ένα επιτυχίες του στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τα "Uncle Albert/Admiral Halsey" (με τη Linda), "Coming Up", "Pipes of Peace», «Ebony and Ivory» (με τον Stevie Wonder) και «Say Say Say» (με τον Michael Jackson).

Ο McCartney έχει γράψει ή συν-γράψει ένα αριθμό  ρεκόρ 32 τραγουδιών που έχουν φτάσει στην κορυφή του Billboard Hot 100 και, από το 2009, είχε πωλήσεις 25,5 εκατομμυρίων  με πιστοποίηση RIAA στις ΗΠΑ. Οι διακρίσεις του περιλαμβάνουν δύο εισαγωγές στο Rock and Roll Hall of Fame (ως μέλος των Beatles το 1988 και ως σόλο καλλιτέχνης το 1999), ένα βραβείο Όσκαρ, ένα βραβείο Primetime Emmy, 18 βραβεία Grammy, μέλος το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1965 και το αξίωμα του ιππότη το 1997 για υπηρεσίες στη μουσική. Από το 2020, είναι ένας από τους πλουσιότερους μουσικούς στον κόσμο, με εκτιμώμενη περιουσία 800 εκατομμύρια £. Πέρα από τη μουσική, έχει λάβει μέρος σε έργα για την προώθηση διεθνών φιλανθρωπικών οργανώσεων που σχετίζονται με θέματα όπως τα δικαιώματα των ζώων, το κυνήγι φώκιας, τα ορυχεία ξηράς, η χορτοφαγία, η φτώχεια και η μουσική εκπαίδευση.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url