Δισκοθήκη: Rod Stewart, 6 δεκαετίες στη επικαιρότητα

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Sir Roderick David Stewart CBE (γεννημένος στις 10 Ιανουαρίου 1945) είναι Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της ροκ και ποπ. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Λονδίνο, έχει σκωτσέζικη και αγγλική καταγωγή. Με τη χαρακτηριστική του φωνή, ο Stewart είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει πάνω από 250 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Είχε 10 νούμερο ένα άλμπουμ και 31 κορυφαία δέκα σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έξι από τα οποία έφτασαν στο νούμερο ένα. Ο Stewart είχε 16 κορυφαία τοπ δέκα σινγκλ στις ΗΠΑ, με τέσσερα να φτάνουν στο νούμερο ένα στο Billboard Hot 100. Βραβεύτηκε σαν ιππότης στα 2016 Birthday Honors για υπηρεσίες στη μουσική και τη φιλανθρωπία.

Video Url

 

Η μουσική καριέρα του Stewart ξεκίνησε το 1962 όταν άρχισε να ασχολείται με τη φυσαρμόνικα. Το 1963, εντάχθηκε στους The Dimensions παίζοντας φυσαρμόνικα και σαν τραγουδιστής. Το 1964, ο Stewart προσχώρησε στους Long John Baldry and the All Stars πριν μετακομίσει στο Jeff Beck Group το 1967. Συμμετέχοντας στους Faces το 1969, διατήρησε επίσης μια σόλο καριέρα κυκλοφορώντας το ντεμπούτο του άλμπουμ εκείνη τη χρονιά. Τα πρώτα άλμπουμ του Στιούαρτ ήταν μια συγχώνευση ροκ, λαϊκής μουσικής, σόουλ μουσικής και R&B.Το τρίτο του άλμπουμ, το Every Picture Tells a Story του 1971, ήταν η ανακάλυψη του, κατακτώντας την κορυφή των charts στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, όπως και η μπαλάντα του "Maggie May". Το επόμενο άλμπουμ του 1972, Never a Dull Moment, έφτασε επίσης στο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, ενώ ήταν στην πρώτη τριάδα στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το σινγκλ του, "You Wear It Well", ήταν στην κορυφή του chart στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν μέτρια επιτυχία αλλού.

Αφού ο Stewart είχε μια χούφτα περισσότερες βρετανικές κορυφαίες  επιτυχίες, οι Faces διαλύθηκαν το 1975. Τα επόμενα επιτυχημένα σινγκλ του Stewart ήταν μπαλάντες με το "Sailing", από το άλμπουμ του 1975 στο Ηνωμένο Βασίλειο και το νούμερο ένα άλμπουμ της Αυστραλίας, Atlantic Crossing, που έγινε επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία (νούμερο ένα), τη Γερμανία (νούμερο τέσσερα) και άλλες χώρες,  Το A Night on the Town (1976), ο πέμπτος συνεχόμενος κορυφαίος του δίσκος στο τσαρτ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά ξεκίνησε μια σειρά τριών άλμπουμ που ανεβαίνουν στο νούμερο ένα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Το "Tonight's the Night (Gonna Be Alright)" αυτού του άλμπουμ πέρασε σχεδόν δύο μήνες στο νούμερο ένα στις ΗΠΑ και τον Καναδά και έφτασε στην πρώτη πεντάδα σε άλλες χώρες. Το Foot Loose & Fancy Free (1977) περιείχε την επιτυχία "You're in My Heart (The Final Acclaim)" καθώς και το  "Hot Legs". Το Blondes Have More Fun (1978) και το ντίσκο του "Da Ya Think I'm Sexy" κατέκτησαν και τα δύο το νούμερο ένα στον Καναδά, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, με το "Da Ya Think I'm Sexy" να βρίσκεται επίσης στο νούμερο ένα στο ΗΒ και στην  πρώτη δεκάδα σε άλλες χώρες. Τα άλμπουμ του Stewart ανέβεναν τακτικά στις ανώτερες βαθμίδες των charts στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 και στη Σουηδία από το 1975 και μετά.

 

Μετά από μια περίοδο disco και new wave στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η μουσική του Stewart μετατράπηκε σε ένα soft rock/middle-of-the-road στυλ, με τα περισσότερα από τα άλμπουμ του να φτάνουν στην πρώτη δεκάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Σουηδία, αλλά να τα πάει λιγότερο καλά στις ΗΠΑ. Το σινγκλ "Rhythm of My Heart" ήταν μια κορυφαία επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, με το άλμπουμ του, το Vagabond Heart του 1991, να γίνεται  νούμερο δέκα στις ΗΠΑ και στο νούμερο δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο υψηλότερο τσάρτ του. άλμπουμ σε μια δεκαετία. Το 1993, συνεργάστηκε με τον Bryan Adams και τον Sting στην power μπαλάντα "All for Love", η οποία έφτασε στο νούμερο ένα σε πολλές χώρες. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κυκλοφόρησε μια σειρά επιτυχημένων άλμπουμ που ερμηνεύουν το Great American Songbook.

Το 2008, το περιοδικό Billboard τον κατέταξε ως τον 17ο πιο επιτυχημένο καλλιτέχνη στους "Billboard Hot 100 Top Artists All-Time". Αποδέκτης των βραβείων Grammy και Brit, ψηφίστηκε στο Νο. 33 στη λίστα του Q Magazine με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών Ως σόλο καλλιτέχνης, ο Stewart εισήχθη στο Αμερικανικό Rock and Roll Hall of Fame το 1994, το UK Music Hall of Fame το 2006, και εισήχθη για δεύτερη φορά στο Αμερικανικό Rock and Roll Hall of Fame το 2012 ως μέλος των Faces.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url