Δισκοθήκη: Nick Drake, από αυτούς που έφυγαν νωρίς, αλλά άφησαν το στίγμα τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Νίκολας Ρόντνεϊ Ντρέικ (19 Ιουνίου 1948 – 25 Νοεμβρίου 1974) ήταν Άγγλος τραγουδιστής-τραγουδοποιός γνωστός για τα τραγούδια του βασισμένα στην ακουστική κιθάρα. Δεν βρήκε ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά η δουλειά του σταδιακά έλαβε ευρύτερη αναγνώριση και αναγνώριση. Ο Ντρέικ υπέγραψε στην Island Records όταν ήταν 20 ετών και φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ, Five Leaves Left, το 1969. Ηχογράφησε δύο ακόμη άλμπουμ—Bryter Layter (1971) και Pink Moon (1972). Κανένα από τα δύο δεν πούλησε περισσότερα από 5.000 αντίτυπα στην αρχική κυκλοφορία. Η απροθυμία του να εμφανιστεί ζωντανά ή να πάρει συνέντευξη, συνέβαλε στην έλλειψη εμπορικής επιτυχίας του. Δεν υπάρχει γνωστό βίντεο του  Drake.

Video Url

 

Ο Drake είχε κατάθλιψη, ιδιαίτερα στο τελευταίο μέρος της ζωής του, γεγονός που αντικατοπτρίζεται συχνά στους στίχους του. Με την ολοκλήρωση του τρίτου του άλμπουμ, Pink Moon του 1972, αποσύρθηκε τόσο από τις ζωντανές εμφανίσεις όσο και από τις ηχογραφήσεις, αποσύροντας στο σπίτι των γονιών του στο αγροτικό Warwickshire. Στις 25 Νοεμβρίου 1974, ο Drake πέθανε από υπερβολική δόση αμιτριπτυλίνης, ενός συνταγογραφούμενου αντικαταθλιπτικού. ήταν 26 ετών. Το αν ο θάνατός του ήταν ατύχημα ή αυτοκτονία δεν έχει διευκρινιστεί.

Η μουσική του Drake παρέμεινε διαθέσιμη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, αλλά η κυκλοφορία του 1979 του άλμπουμ Fruit Tree επέτρεψε την επανεκτίμηση του καταλόγου του. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Drake θεωρήθηκε επιρροή από καλλιτέχνες όπως ο Robert Smith των The Cure και ο Peter Buck των R.E.M. Το 1985, οι The Dream Academy έφτασε στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ με το "Life in a Northern Town", ένα τραγούδι που γράφτηκε και αφιερώθηκε στον Drake. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχε φτάσει να εκπροσωπεί έναν συγκεκριμένο τύπο «καταδικασμένου ρομαντικού» μουσικού στον μουσικό τύπο του Ηνωμένου Βασιλείου και αναφέρθηκε συχνά ως επιρροή από καλλιτέχνες όπως οι Kate Bush, Paul Weller, Aimee Mann, Beck, Robyn Hitchcock Η πρώτη βιογραφία του Drake εμφανίστηκε το 1997 και ακολούθησε το 1998 η ταινία ντοκιμαντέρ A Stranger Among Us.

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url