Δισκοθήκη: Queen, συγκρότημα για όλες τις εποχές

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Queen είναι ένα βρετανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1970. Το συγκρότημα αποτελούνταν από τους Freddie Mercury (φωνητικά, πιάνο), Brian May (κιθάρα, φωνητικά), Roger Taylor (ντραμς, φωνητικά) και John Deacon (μπάσο). Τα πρώτα έργα τους επηρεάστηκαν από το progressive rock, το hard rock και το heavy metal, αλλά το συγκρότημα σταδιακά αποτολμούσε σε πιο συμβατικά και φιλικά προς το ραδιόφωνο έργα ενσωματώνοντας περαιτέρω στυλ, όπως το arena rock και το pop rock.

Video Url

 

Πριν σχηματίσουν τους Queen, ο May και ο Taylor είχαν παίξει μαζί στο συγκρότημα Smile. Ο Mercury ήταν λάτρης των Smile και τους ενθάρρυνε να πειραματιστούν με πιο περίτεχνες τεχνικές σκηνής και ηχογράφησης. Εντάχθηκε το 1970 και πρότεινε το όνομα «Queen». Ο Deacon πήγε στο συγκρότημα  τον Φεβρουάριο του 1971, πριν το συγκρότημα κυκλοφορήσει το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ του το 1973. Οι Queen μπήκαν για πρώτη φορά στο τσαρτ στο Ηνωμένο Βασίλειο με το δεύτερο άλμπουμ τους, Queen II, το 1974. Το Sheer Heart Attack αργότερα εκείνο το έτος και το A Night at the Opera το 1975 έφεραν την  διεθνή επιτυχία τους. Το τελευταίο παρουσίασε το "Bohemian Rhapsody", το οποίο παρέμεινε στο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο για εννέα εβδομάδες και βοήθησε στη διάδοση της μορφής του μουσικού βίντεο.

Το άλμπουμ του συγκροτήματος του 1977 News of the World περιείχε τα "We Will Rock You" και "We Are the Champions", τα οποία έχουν γίνει ύμνοι σε αθλητικές εκδηλώσεις. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι Queen ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα γηπέδου στον κόσμο. Το "Another One Bites the Dust" από το The Game (1980) έγινε το σινγκλ τους με τις περισσότερες πωλήσεις, ενώ το άλμπουμ τους με τη συλλογή Greatest Hits του 1981 είναι το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει πιστοποιηθεί εννέα φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ. Η εμφάνισή τους στη συναυλία Live Aid το 1985 κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων στην ιστορία της ροκ από διάφορες εκδόσεις. Τον Αύγουστο του 1986, ο Mercury έδωσε την τελευταία του παράσταση με τους Queen στο Knebworth της Αγγλίας. Το 1991 πέθανε από βρογχοπνευμονία, μια επιπλοκή του AIDS. Ο Deacon αποσύρθηκε το 1997. Από το 2004, ο May και ο Taylor έχουν περιοδεύσει ως "Queen +", με τους τραγουδιστές Paul Rodgers και Adam Lambert.

Οι Queen είχαν μια παγκόσμια παρουσία στη λαϊκή κουλτούρα για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις δίσκων τους κυμαίνονται από 250 εκατομμύρια έως 300 εκατομμύρια, καθιστώντας τους έναν από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Το 1990, οι Queen έλαβαν το Βραβείο Brit για την εξαιρετική συνεισφορά τους στη βρετανική μουσική. Εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2001, και με κάθε μέλος να έχει συνθέσει hit single και τα τέσσερα μπήκαν στο Songwriters Hall of Fame το 2003. Το 2005 έλαβαν το Ivor Novello Award for Outstanding Song Collection από τους Βρετανική Ακαδημία Τραγουδιστών, Συνθετών και Συγγραφέων και το 2018 τους απονεμήθηκε το Βραβείο Grammy Lifetime Achievement.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url