Δισκοθήκη: Patti Smith, μια ιέρεια του ροκ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Η Patricia Lee Smith (γεννημένη στις 30 Δεκεμβρίου 1946)[5] είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, ποιήτρια, ζωγράφος και συγγραφέας που έγινε σημαντικό συστατικό του πανκ ροκ κινήματος της Νέας Υόρκης με το ντεμπούτο άλμπουμ της το 1975 Horses.

Video Url

 

Ονομαζόμενη «πανκ ποιήτρια », η Smith συνδύασε το ροκ και την ποίηση στο έργο της. Το πιο γνωστό τραγούδι της είναι το "Because the Night", το οποίο γράφτηκε από κοινού με τον Bruce Springsteen. Έφτασε στο νούμερο 13 στο Billboard Hot 100 chart το 1978 και στο νούμερο πέντε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2007, εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame.

Στις 17 Νοεμβρίου 2010, η Smith κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου για τα απομνημονεύματά της Just Kids. Το βιβλίο εκπλήρωσε μια υπόσχεση που είχε δώσει στον πρώην σύντροφό της, Robert Mapplethorpe. Κατέλαβε την 47η θέση στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 και ήταν επίσης αποδέκτης του βραβείου Polar Music 2011.

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url