Δισκοθήκη: John Lennon απλά μοναδικός σε όλα του

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο John Winston Ono Lennon[nb 1] (γεννημένος John Winston Lennon, 9 Οκτωβρίου 1940 – 8 Δεκεμβρίου 1980) ήταν Άγγλος τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός και ακτιβιστής της ειρήνης που απέκτησε παγκόσμια φήμη ως ιδρυτής, συν-τραγουδοποιός, συν-τραγουδιστής και ρυθμικός κιθαρίστας των Beatles. Ο Λένον χαρακτηριζόταν από την επαναστατική φύση και την οξυθυμία στη μουσική, τη γραφή και τα σχέδιά του, τον κινηματογράφο και τις συνεντεύξεις του. Η συνεργασία του στη συγγραφή τραγουδιών με τον Paul McCartney παραμένει η πιο επιτυχημένη στην ιστορία.

Video Url

 

Γεννημένος στο Λίβερπουλ, ο Λένον ενεπλάκη στην τρέλα του σκιφλ ως έφηβος. Το 1956, σχημάτισε τους Quarrymen, οι οποίοι εξελίχθηκαν στους Beatles το 1960. Μερικές φορές αποκαλούμενος "ο έξυπνος Beatle", ήταν αρχικά ο de facto ηγέτης του γκρουπ, ένας ρόλος που σταδιακά παραχωρήθηκε στον McCartney. Ο Λένον επέκτεινε σύντομα τη δουλειά του και σε άλλα μέσα, συμμετέχοντας σε πολλές ταινίες, όπως το How I Won the War, και γράφοντας το In His Own Write και A Spaniard in the Works, . Ξεκινώντας με το "All You Need Is Love", τα τραγούδια του υιοθετήθηκαν ως ύμνοι από το αντιπολεμικό κίνημα και την ευρύτερη αντικουλτούρα. Το 1969, ξεκίνησε την Plastic Ono Band με τη δεύτερη σύζυγό του, την Yoko Ono, πραγματοποίησε την αντιπολεμική επίδειξη διάρκειας δύο εβδομάδων Bed-ins for Peace και εγκατέλειψε τους Beatles για να ξεκινήσει μια σόλο καριέρα.

Μεταξύ 1968 και 1972, ο Lennon και η Ono συνεργάστηκαν σε πολλά έργα, όπως μια τριλογία avant-garde άλμπουμ, αρκετές ακόμη ταινίες, το σόλο ντεμπούτο του John Lennon/Plastic Ono Band και τα διεθνή κορυφαία 10 σινγκλ "Give Peace a Chance", " Instant Karma!», «Imagine» και «Happy Xmas (War Is Over)». Μετακομίζοντας στη Νέα Υόρκη το 1971, η κριτική του για τον πόλεμο του Βιετνάμ είχε ως αποτέλεσμα μια τριετή απόπειρα απέλασης από την κυβέρνηση Νίξον. Ο Λένον και η Όνο χώρισαν από το 1973 έως το 1975, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν παραγωγός του άλμπουμ του Χάρι Νίλσον Pussy Cats. Είχε επίσης κορυφαίες συνεργασίες με τον Elton John ("Whatever Gets You thru the Night") και τον David Bowie ("Fame"). Μετά από μια πενταετή παύση, ο Lennon επέστρεψε στη μουσική το 1980 με τη συνεργασία της Ono, Double Fantasy. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν θαυμαστή των Beatles, τον Mark David Chapman, τρεις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ.

Ως ερμηνευτής, συγγραφέας ή συνθέτης, ο Λένον είχε 25 νούμερο ένα σινγκλ στο Billboard Hot 100 chart. Το Double Fantasy, το άλμπουμ του με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, κέρδισε το βραβείο Grammy για το άλμπουμ της χρονιάς το 1981. Το 1982, ο Λένον κέρδισε το Βραβείο Brit για την εξαιρετική συνεισφορά του στη μουσική. Το 2002, ο Λένον ψηφίστηκε όγδοος σε δημοσκόπηση του BBC για τους 100 καλύτερους Βρετανούς. Το Rolling Stone τον κατέταξε ως τον πέμπτο καλύτερο τραγουδιστή και τον τριακοστό όγδοο καλύτερο καλλιτέχνη όλων των εποχών. Εισήχθη στο Songwriters Hall of Fame (το 1997) και στο Rock and Roll Hall of Fame (δύο φορές, ως μέλος των Beatles το 1988 και ως σόλο καλλιτέχνης το 1994).

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url