Δισκοθήκη: Kanye West, οι δίσκοι του ξεχώρισαν στον 21ο αιώνα

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Ye, γεννημένος ως Kanye Omari West, 8 Ιουνίου 1977), πιο γνωστός με το όνομα γέννησής του Kanye West, είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, παραγωγός δίσκων. , και σχεδιαστής μόδας. Θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς μουσικούς χιπ χοπ όλων των εποχών, καθώς και ως ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς του 21ου αιώνα.

Video Url

 

Γεννημένος στην Ατλάντα και μεγαλωμένος στο κυρίως λευκό προάστιο της μεσαίας τάξης, Oak Lawn, Illinois,  ο West αρχικά κέρδισε την αναγνώριση ως παραγωγός της Roc-A-Fella Records στις αρχές της δεκαετίας του 2000, παράγοντας σινγκλ για αρκετούς καλλιτέχνες και την ανάπτυξη του στυλ σάμπλινγκ «ψυχή του τσιπμού». Με σκοπό να ακολουθήσει μια σόλο καριέρα ως ράπερ, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο στούντιο άλμπουμ του, The College Dropout (2004), με κριτική και εμπορική επιτυχία. Ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρεία GOOD Music αργότερα εκείνο το έτος.

Ο West εξερεύνησε διάφορα μουσικά στοιχεία όπως ορχήστρες, συνθεσάιζερ και αυτόματο συντονισμό στα άλμπουμ Late Registration (2005), Graduation (2007). Αντλώντας έμπνευση από τον μαξιμαλισμό και τον μινιμαλισμό αντίστοιχα, το πέμπτο και το έκτο άλμπουμ του My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010) και Yeezus (2013) γνώρισαν επίσης κριτική και εμπορική επιτυχία. Ο West διαφοροποίησε περαιτέρω τα μουσικά του στυλ στο The Life of Pablo (2016) και στο Ye (2018) και εξερεύνησε τη χριστιανική και γκόσπελ μουσική στο Jesus Is King (2019). Μετά από πολλαπλές καθυστερήσεις, το πολυαναμενόμενο δέκατο άλμπουμ του Donda (2021) κυκλοφόρησε με συνεχή εμπορική επιτυχία, αλλά με μικτή κριτική. Κυκλοφόρησε το σίκουελ του, Donda 2 (2022), λίγους μήνες αργότερα, αποκλειστικά μέσω της υπηρεσίας ηχείων του με σύνδεση. Η δισκογραφία του West περιλαμβάνει επίσης τα ολοκληρωμένα συνεργατικά άλμπουμ Watch the Throne (2011) με τον Jay-Z και Kids See Ghosts (2018) με τον Kid Cudi.

 

Ένας από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, με πάνω από 160 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων, ο West έχει κερδίσει 24 βραβεία Grammy,  από τα περισσότερα βραβεία όλων των εποχών  οποιουδήποτε ράπερ μαζί με τον Jay-Z. Μεταξύ των άλλων βραβείων του είναι το Billboard Artist Achievement Award, ένα από κοινού-ρεκόρ τριών Brit Awards για τον καλύτερο διεθνή άνδρα σόλο καλλιτέχνη. Έξι από τα άλμπουμ του Γουέστ συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των 500 Καλύτερων Άλμπουμ Όλων των Εποχών του Rolling Stone για το 2020, με την ίδια δημοσίευση να τον ονομάζει έναν από τους 100 καλύτερους τραγουδοποιούς όλων των εποχών. Κατέχει το κοινό ρεκόρ (με τον Bob Dylan) για τα περισσότερα άλμπουμ (4) στην κορυφή της ετήσιας δημοσκόπησης των κριτικών Pazz & Jop και έχει την 5η θέση με τις περισσότερες εμφανίσεις στο Billboard Hot 100 (133 συμμετοχές). Το περιοδικό Time τον ονόμασε έναν από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2005 και το 2015. Το Forbes υπολογίζει την περιουσία του σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2022, καθιστώντας τον τον πλουσιότερο μουσικό στον κόσμο

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url