Δισκοθήκη: Pearl Jam ηγέτες της εποχής τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

 

Οι Pearl Jam είναι ένα αμερικάνικο ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον το 1990. Η σύνθεση του συγκροτήματος αποτελείται από τα ιδρυτικά μέλη Jeff Ament (μπάσο), Stone Gossard (ρυθμική κιθάρα), Mike McCready (κορυφαία κιθάρα) και Eddie Vedder (κύρια φωνητικά , κιθάρα), καθώς και ο Matt Cameron (ντραμς), ο οποίος έγινε μέλος το 1998. Ο πληκτρίστας Boom Gaspar είναι επίσης μέλος περιοδειών με το συγκρότημα από το 2002. Οι Drummers Jack Irons, Dave Krusen, Matt Chamberlain και Dave Abbruzzese είναι πρώην μέλη του συγκροτήματος. Οι Pearl Jam ξεπέρασαν σε πωλήσεις πολλούς από τους συγχρόνους τους από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και θεωρούνται ένα από τα συγκροτήματα με τη μεγαλύτερη επιρροή της δεκαετίας, ονομαζόμενοι ως «το πιο δημοφιλές αμερικανικό ροκ εν ρολ συγκρότημα της δεκαετίας του '90».

Οι Pearl Jam, που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση του προηγούμενου συγκροτήματος των Gossard και Ament, Mother Love Bone, μπήκαν στο mainstream με το ντεμπούτο τους άλμπουμ, Ten, το 1991. Το Ten παρέμεινε στο Billboard 200 chart για σχεδόν πέντε χρόνια και έγινε ένα. από τους δίσκους ροκ με τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών,  έγινε 13× πλατινένιος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κυκλοφόρησε το 1993, το δεύτερο άλμπουμ των Pearl Jam, Vs., πούλησε πάνω από 950.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, σημειώνοντας το ρεκόρ για τα περισσότερα αντίτυπα ενός άλμπουμ που πουλήθηκαν την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του εκείνη την εποχή. Το τρίτο τους άλμπουμ, Vitalogy (1994), έγινε το δεύτερο CD με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία εκείνη την εποχή, με περισσότερες από 877.000 πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα.

Video Url

 

Ένα από τα βασικά συγκροτήματα στο κίνημα του grunge στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα μέλη των Pearl Jam συχνά απέφευγαν τις δημοφιλείς πρακτικές της μουσικής βιομηχανίας, όπως η δημιουργία μουσικών βίντεο ή η συμμετοχή σε συνεντεύξεις. Το συγκρότημα μήνυσε επίσης την Ticketmaster, υποστηρίζοντας ότι είχε μονοπωλήσει την αγορά εισιτηρίων συναυλιών. Το 2006, το Rolling Stone περιέγραψε το συγκρότημα ότι «πέρασε μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας σκόπιμα διαλύοντας τη φήμη τους».

Οι Pearl Jam είχαν πουλήσει περισσότερα από 85 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως μέχρι το 2018, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 32 εκατομμυρίων άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 2012, καθιστώντας τους ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Οι Pearl Jam εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2017 στον πρώτο χρόνο επιλεξιμότητας τους Κατατάχθηκαν στην όγδοη θέση σε δημοσκόπηση αναγνωστών από το περιοδικό Rolling Stone στο τεύχος του "Top Ten Live Acts of All Time". Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, το συγκρότημα προώθησε επίσης ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα,  υπέρ των δικαιωμάτων των αμβλώσεων μέχρι την αντίθεση στην προεδρία του Τζορτζ Μπους. Ο Βέντερ ενεργεί ως εκπρόσωπος του συγκροτήματος σε αυτά τα θέματα.

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url