Δισκοθήκη: Tom Waits ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο Thomas Alan Waits (γεννημένος στις 7 Δεκεμβρίου 1949) είναι Αμερικανός μουσικός, συνθέτης, τραγουδοποιός και ηθοποιός. Οι στίχοι του συχνά επικεντρώνονται στο υπόβαθρο της κοινωνίας και παραδίδονται με τη χαρακτηριστική του βαθιά, λεπτή φωνή. Εργάστηκε κυρίως στην τζαζ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, αλλά η μουσική του από τη δεκαετία του 1980 αντανακλά μεγαλύτερη επιρροή από μπλουζ, ροκ, βοντβίλ και πειραματικά είδη.

Video Url

 

Ο Waits γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια μεσοαστική οικογένεια στο Whittier της Καλιφόρνια. Εμπνευσμένος από το έργο του Bob Dylan και της Beat Generation, άρχισε να τραγουδά στο κύκλωμα λαϊκής μουσικής του Σαν Ντιέγκο. Μετακόμισε στο Λος Άντζελες το 1972, όπου εργάστηκε ως τραγουδοποιός πριν υπογράψει συμβόλαιο  με την Asylum Records. Τα πρώτα του άλμπουμ ήταν κοντά στην  τζαζ, Time (1973) και The Heart of Saturday Night (1974), τα οποία αντανακλούσαν το στιχουργικό του ενδιαφέρον για τη νυχτερινή ζωή, τη φτώχεια και την εγκληματικότητα. Έκανε επανειλημμένα περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία και κέρδισε μεγαλύτερη αναγνώριση από τους κριτικούς και εμπορική επιτυχία με το Small Change (1976), το Blue Valentine (1978) και το Heartattack and Vine (1980). Παρήγαγε το σάουντρακ για την ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα One from the Heart (1981), και στη συνέχεια έκανε κάποιες εμφανίσεις σε πολλές ταινίες του Κόπολα.

Το 1980, ο Γουέιτς παντρεύτηκε την Κάθλιν Μπρέναν, χώρισε από τον μάνατζέρ και τη δισκογραφική του εταιρεία και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Με την ενθάρρυνση της Brennan και τη συχνή συνεργασία της, ακολούθησε μια πιο πειραματική και εκλεκτική μουσική αισθητική επηρεασμένος από το έργο του Χάρι Παρτς και του Κάπτεν Μπίφχαρτ. Αυτό αντικατοπτρίστηκε σε μια σειρά άλμπουμ που κυκλοφόρησε από την Island Records, συμπεριλαμβανομένων των Swordfishtrombones (1983), Rain Dogs (1985) και Franks Wild Years (1987). Συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες, πρωταγωνιστώντας κυρίως στο Down by Law (1986) του Jim Jarmusch, και έκανε επίσης θεατρικές εμφανίσεις. Με τον σκηνοθέτη του θεάτρου Robert Wilson, παρήγαγε τα μιούζικαλ The Black Rider (1990) και Alice (1992), που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Αμβούργο. Έχοντας επιστρέψει στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1990, τα άλμπουμ του Bone Machine (1992), The Black Rider (1993) και Mule Variations (1999) του κέρδισαν αυξανόμενη αναγνώριση από τους κριτικούς και πολλαπλά βραβεία Grammy. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μεταπήδησε στη δισκογραφική ANTI-, η οποία κυκλοφόρησε τα Blood Money (2002), Alice (2002), Real Gone (2004) και Bad as Me (2011).

Παρά την έλλειψη βασικής εμπορικής επιτυχίας, ο Waits έχει επηρεάσει πολλούς μουσικούς και έχει αποκτήσει διεθνή λατρεία και έχουν γραφτεί αρκετές βιογραφίες για αυτόν. Το 2015, κατατάχθηκε στο Νο. 55 του Rolling Stone «100 καλύτεροι τραγουδοποιοί όλων των εποχών». Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2011.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url