Δισκοθήκη: Can ήταν μπροστά από την εποχή τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

 Οι Can  ήταν ένα γερμανικό πειραματικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στην Κολωνία το 1968 από τους Holger Czukay (μπάσο, μοντάζ κασέτα), Irmin Schmidt (πλήκτρα), Michael Karoli (κιθάρα) και Jaki Liebezeit (τύμπανα). Το συγκρότημα χρησιμοποίησε αρκετούς τραγουδιστές, με κυριότερο τον Αμερικανό Malcolm Mooney (1968-70) και τον Ιάπωνα Damo Suzuki (1970-73). Έχουν αναφερθεί ευρέως ως πρωτοπόροι της γερμανικής σκηνής του κράουτροκ.

Video Url

 

Προερχόμενοι από υπόβαθρο της avant-garde και της τζαζ, οι Can συνδύασαν στοιχεία ψυχεδελικής ροκ, φανκ και μουσικής σε άλμπουμ με επιρροή όπως το Tago Mago (1971), το Ege Bamyasi (1972) και το Future Days (1973).  Οι Can είχαν επίσης εμπορική επιτυχία με σινγκλ όπως το "Spoon" (1971) και το "I Want More" (1976) φτάνοντας στα  τσαρτ. Η δουλειά τους έχει επηρεάσει ροκ, post-punk, ambient και ηλεκτρονικές παραγωγές.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url