Δισκοθήκη: Simon and Garfunkel έγραψαν ιστορία

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

 

Οι Simon & Garfunkel ήταν ένα αμερικανικό φολκ ροκ ντουέτο αποτελούμενο από τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Paul Simon και τον τραγουδιστή Art Garfunkel. Ήταν ένα από τα μουσικά γκρουπ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της δεκαετίας του 1960 και οι μεγαλύτερες επιτυχίες τους—συμπεριλαμβανομένων των "The Sound of Silence" (1965), "Mrs. Robinson" (1968), "The Boxer" (1969) και "Bridge over Troubled Water» (1970)—έφθασε στο νούμερο ένα στα τσαρτ σινγκλ παγκοσμίως.

Video Url

 

Ο Σάιμον και ο Γκαρφάνκελ γνωρίστηκαν στο δημοτικό σχολείο στο Κουίνς της Νέας Υόρκης το 1953, όπου έμαθαν να εναρμονίζονται και άρχισαν να γράφουν τραγούδια. Ως έφηβοι, με το όνομα Tom & Jerry, είχαν μικρή επιτυχία με το "Hey Schoolgirl" (1957), ένα τραγούδι που μιμείται τα είδωλά τους, τους Everly Brothers. Το 1963, έχοντας επίγνωση του αυξανόμενου ενδιαφέροντος του κοινού για τη λαϊκή μουσική, ανασυγκροτήθηκαν και υπέγραψαν συμβόλαιο με την Columbia Records ως Simon & Garfunkel. Το ντεμπούτο τους, Wednesday Morning 3 AM., πούλησε ελάχιστα. Ο Σάιμον επέστρεψε σε σόλο καριέρα, αυτή τη φορά στην Αγγλία. Τον Ιούνιο του 1965, μια νέα έκδοση του "The Sound of Silence" με μεταγλώττιση με ηλεκτρική κιθάρα και ντραμς έγινε ραδιοφωνική επιτυχία στις ΗΠΑ , φτάνοντας στο νούμερο ένα στο Billboard Hot 100. Το ντουέτο επανενώθηκε για να κυκλοφορήσει ένα δεύτερο στούντιο άλμπουμ, Sounds of Silence, και έκανε περιοδεία σε κολέγια σε όλη τη χώρα. Στην τρίτη τους κυκλοφορία, Parsley, Sage, Rosemary and Thyme (1966), ανέλαβαν περισσότερο δημιουργικό έλεγχο. Η μουσική τους εμφανίστηκε στην ταινία του 1967 The Graduate, δίνοντάς τους περαιτέρω δημοσιότητα. Το επόμενο άλμπουμ τους Bookends (1968) ήταν στην κορυφή του τσαρτ Billboard 200 και περιελάμβανε το νούμερο ένα σινγκλ "Mrs. Robinson" από την ταινία.

Ο Simon και ο Garfunkel είχαν μια ταραγμένη σχέση, που οδήγησε σε καλλιτεχνικές διαφωνίες και τον χωρισμό τους το 1970. Το τελευταίο τους στούντιο άλμπουμ, Bridge over Troubled Water, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, και έγινε ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Μετά τη διάλυσή τους, ο Simon κυκλοφόρησε μια σειρά από αναγνωρισμένα άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του Graceland του 1986. Ο Garfunkel κυκλοφόρησε σόλο επιτυχίες όπως το "All I Know" και ακολούθησε για λίγο μια καριέρα ηθοποιού, με πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες Catch-22 και Carnal Knowledge του Mike Nichols και στο Bad Timing του Nicolas Roeg το 1980. Το δίδυμο έχουν επανενωθεί αρκετές φορές. Η συναυλία τους το 1981 στο Central Park μπορεί να προσέλκυσε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους, μια από τις μεγαλύτερες συναυλίες στην ιστορία.

Οι Simon & Garfunkel κέρδισαν 10 βραβεία Grammy και εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 1990. Ο Richie Unterberger τους περιέγραψε ως «το πιο επιτυχημένο φολκ-ροκ δίδυμο της δεκαετίας του 1960» και έναν από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες της δεκαετίας. Είναι από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, έχοντας πουλήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους. Κατατάχθηκαν στην 40η θέση στη λίστα του Rolling Stone του 2010 με τους καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και στην τρίτη θέση στη λίστα με τα μεγαλύτερα ντουέτα.

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url