Δισκοθήκη: Ήταν οι Camel οι αφανείς ήρωες του Progressive rock;

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι Camel είναι ένα αγγλικό progressive rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Guildford, Surrey, το 1971. Με επικεφαλής τον κιθαρίστα Andrew Latimer, έχουν κυκλοφορήσει δεκατέσσερα στούντιο άλμπουμ και δεκατέσσερα σινγκλ, καθώς και πολλά ζωντανά άλμπουμ και DVD. Χωρίς να αποκτήσει μαζική δημοτικότητα, το συγκρότημα απέκτησε λατρεία στη δεκαετία του 1970 με άλμπουμ όπως το Mirage (1974) και το The Snow Goose (1975). Μετακόμισαν σε μια πιο τζαζ, πιο εμπορική κατεύθυνση στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά στη συνέχεια έκαναν μια εκτεταμένη παύση. Από το 1991 το συγκρότημα είναι ανεξάρτητο, κυκλοφορώντας άλμπουμ στη δική του εταιρεία.

Video Url

 

Παρά τις νέες κυκλοφορίες στο στούντιο από το 2002, το συγκρότημα εμφανίστηκε σε περιοδεία μόλις το 2018. Η μουσική τους έχει επηρεάσει καλλιτέχνες όπως οι Marillion, Opeth και Steven Wilson. Ο μουσικός δημοσιογράφος Mark Blake περιέγραψε τους Camel ως "τους μεγάλους αφανείς ήρωες του prog rock της δεκαετίας του '70"

 

Ο Andrew Latimer (κιθάρα), ο Andy Ward (τύμπανα) και ο Doug Ferguson (μπάσο) έπαιζαν ως τρίο που ονομαζόταν Brew στην περιοχή Guildford, Surrey της Αγγλίας. Στις αρχές του 1971 πέρασαν από οντισιόν για να γίνουν το back-up συγκρότημα για τον τραγουδιστή/τραγουδοποιό Phillip Goodhand-Tait και εμφανίστηκαν στο άλμπουμ του I Think I'll Write a Song στην DJM Records. Στη συνέχεια στρατολόγησαν τον πληκτριστή Peter Bardens και μετά από μια αρχική συναυλία για να εκπληρώσουν μια δέσμευση των Bardens με το όνομα Peter Bardens' On, άλλαξαν το όνομά τους σε Camel. Η πρώτη τους συναυλία με αυτό το όνομα ήταν στο Waltham Forest Technical College του Λονδίνου παίζοντας σε συναυλία των Wishbone Ash τον Δεκέμβριο του 1971.

Τον Αύγουστο του 1972 οι Camel υπέγραψαν με την MCA Records και το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους Camel κυκλοφόρησε στις αρχές του 1973. Ο δίσκος δεν ήταν επιτυχία και το συγκρότημα μετακόμισε στο τμήμα Deram Records της Decca Records (Ηνωμένο Βασίλειο).Το 1974 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους, το Mirage, το οποίο είχε αναγνωριστεί από τους κριτικούς, στο οποίο ο Latimer έδειξε ότι ήταν επίσης ικανός στο φλάουτο. 

Κυκλοφόρησε το 1975, το ορχηστρικό concept άλμπουμ The Snow Goose, εμπνευσμένο από το ομώνυμο διήγημα του Paul Gallico, ήταν το πρωτοποριακό άλμπουμ που έφερε ευρύτερη προσοχή και επιτυχία στους Camel. Ωστόσο, το άλμπουμ προσέλκυσε μια αγωγή από τον Gallico. Συχνά αναφέρεται ότι ο Gallico το έκανε επειδή «σιχαίνονταν το κάπνισμα» και νόμιζε ότι το συγκρότημα είχε σχέση με τη μάρκα τσιγάρων. Στην πραγματικότητα, ο Gallico περιέγραψε τον εαυτό του ως «εθισμένο στην κακία σε όλες τις πιο μαύρες μορφές του» και η αντίρρησή του ήταν απλώς για λόγους παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Η επιτυχία του άλμπουμ οδήγησε σε μια παρουσία με κύρος στο Royal Albert Hall με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου τον Οκτώβριο του 1975.

Το τέταρτο άλμπουμ του συγκροτήματος, Moonmadness (1976), ήταν το τελευταίο που περιλάμβανε την αρχική σύνθεση. Ο Mel Collins προστέθηκε στο συγκρότημα με σαξόφωνο και φλάουτο για την επόμενη περιοδεία. Ο Drummer Ward πίεζε για μια κίνηση στην τζαζ, κάτι που έκανε τον μπασίστα Ferguson να εγκαταλείψει το συγκρότημα στις αρχές του 1977. Ο Φέργκιουσον σχημάτισε το συγκρότημα Headwaiter και αργότερα έγινε κατασκευαστής ακινήτων.

Ο Richard Sinclair (πρώην Caravan) αντικατέστησε τον Ferguson και ο Mel Collins εντάχθηκε στο συγκρότημα με επίσημη ιδιότητα. Αυτή η σύνθεση κυκλοφόρησε τα Rain Dances (1977) και Breathless (1978). Το τελευταίο ήταν το τελευταίο άλμπουμ στο οποίο συμμετείχε ο Bardens, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του] Αντικαταστάθηκε από δύο πληκτρολογητές που είχαν στρατολογηθεί και οι δύο από τους Caravan: ο Dave Sinclair (ξάδερφος του Richard) και ο Jan Schelhaas. Τα ξαδέρφια του Sinclair έφυγαν και οι δύο από το συγκρότημα μετά την περιοδεία, αντικαταστάθηκαν από τον πληκτρίστα Kit Watkins και τον μπασίστα Colin Bass. Αυτή η σύνθεση κατέγραψε το πιο εμπορικό I Can See Your House from Here (1979). Το εξώφυλλο του άλμπουμ, που φωτογραφήθηκε και σχεδιάστηκε από τον Gered Mankowitz, είναι μια χειραγωγημένη φωτογραφική εικόνα ενός σταυρωμένου αστροναύτη που κοιτάζει τη Γη.

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url