Δισκοθήκη: Roberta Flack, μια υπέροχη φωνή

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Η Ρομπέρτα Κλεοπάτρα Φλακ (γεννημένη στις 10 Φεβρουαρίου 1937)[2][3] είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια. Είναι γνωστή για τα Νο. 1 σινγκλ της "The First Time Ever I Saw Your Face", "Killing Me Softly with His Song", "Feel Like Makin' Love"; και «Where Is the Love» και «The Closer I Get to You», δύο από τα πολλά ντουέτα της με τον Donny Hathaway. Η Φλακ είναι επίσης γνωστή για την επιρροή της στο υποείδος της σύγχρονης R&B που ονομάζεται quiet storm, μαζί με τις ερμηνείες της σε τραγούδια από διάφορους τραγουδοποιούς, όπως ο Leonard Cohen και τα μέλη των Beatles.

Video Url

 

Η Flack ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που κέρδισε το βραβείο Grammy για την ηχογράφηση της χρονιάς σε δύο συνεχόμενα χρόνια: το "The First Time Ever I Saw Your Face" κέρδισε το 1973 και το "Killing Me Softly with His Song" το 1974.

 

Ο Les McCann ανακάλυψε την Flack να τραγουδάει και να παίζει τζαζ σε ένα νυχτερινό κέντρο της Ουάσιγκτον. Αργότερα είπε στις σημειώσεις του πρώτου της άλμπουμ First Take που σημειώνεται παρακάτω, "Η φωνή της άγγιξε, χτύπησε, παγίδευσε και κλώτσησε κάθε συναίσθημα που γνώρισα ποτέ. Γέλασα, έκλαψα και ούρλιαξα για περισσότερα... μόνο αυτή είχε τη φωνή». Πολύ γρήγορα, της κανόνισε μια ακρόαση με την Atlantic Records, κατά την οποία έπαιξε 42 τραγούδια σε 3 ώρες για τον παραγωγό Joel Dorn. Τον Νοέμβριο του 1968, ηχογράφησε 39 demos τραγουδιών σε λιγότερο από 10 ώρες. Τρεις μήνες αργότερα, η Atlantic  ηχογράφησε το ντεμπούτο άλμπουμ του Flack, First Take, σε μόλις 10 ώρες. Η Flack αργότερα μίλησε για αυτές τις συνεδρίες στούντιο ως μια "πολύ αφελή και όμορφη προσέγγιση... Ένιωσα άνετα με τη μουσική γιατί είχα δουλέψει σε όλα αυτά τα τραγούδια για όλα τα χρόνια που δούλευα

Το 1971, η Φλακ συμμετείχε στη θρυλική ταινία συναυλίας Soul to Soul του Ντένις Σάντερς, την οποία έπαιζε ο Wilson Pickett, μαζί με τους Ike & Tina Turner, Santana, The Staple Singers, Les McCann, Eddie Harris, The Voices of East Harlem και άλλους.

Η διασκευή της Flack του "Will You Love Me Tomorrow" έφτασε στο Νο 76 στο Billboard Hot 100 το 1972. Οι ηχογραφήσεις της στην Atlantic δεν πούλησαν ιδιαίτερα, μέχρι που ο ηθοποιός/σκηνοθέτης Clint Eastwood επέλεξε ένα τραγούδι από το First Take, "The First Time Ever I Saw Your Face» που γράφτηκε από τον Ewan MacColl, για το ηχητικό κομμάτι του σκηνοθετικού του ντεμπούτου Play Misty for Me; Έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς για το 1972, περνώντας έξι συνεχόμενες εβδομάδες στο #1 και χαρίζοντας στην Flack έναν χρυσό δίσκο. Ολοκλήρωσε τη χρονιά ως το κορυφαίο τραγούδι του Billboard το 1972. Το άλμπουμ First Take πήγε επίσης στο #1 και τελικά πούλησε 1,9 εκατομμύρια αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Eastwood, ο οποίος πλήρωσε $2.000 για τη χρήση του τραγουδιού στην ταινία, παραμένει θαυμαστής και φίλος της Flack από τότε. Της απονεμήθηκε το βραβείο Grammy για την ηχογράφηση της χρονιάς το 1973. 

Το 1972, η Flack άρχισε να ηχογραφεί τακτικά με τον Donny Hathaway, σημειώνοντας επιτυχίες όπως το βραβευμένο με Grammy "Where Is the Love" (1972) και αργότερα το "The Closer I Get to You" (1978), και τα δύο χρυσά σινγκλ  Η Flack και ο Hathaway ηχογράφησαν πολλά ντουέτα μαζί, συμπεριλαμβανομένων δύο LP, μέχρι τον θάνατο του Hathaway το 1979.

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url