Δισκοθήκη: Αξίζει να ακούμε και σήμερα την Carly Simon

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Η Carly Elisabeth Simon (γεννημένη 25 Ιουνίου 1943 ή 1945 είναι Αμερικανίδα μουσικός, τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και συγγραφέας . Έγινε διάσημη τη δεκαετία του 1970 με μια σειρά από  επιτυχίες. Οι 13 κορυφαίες 40 επιτυχίες της στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τα "Anticipation" (No. 13), "The Right Thing to Do" (No. 17), "Haven't Got Time for the Pain" (No. 14), "You Belong to Me " (Νο. 6), "Coming Around Again" (Νο. 18) και τα τέσσερα πιστοποιημένα με χρυσό σινγκλ της "You're So Vain" (Νο. 1), "Mockingbird" (Νο. 5, ένα ντουέτο με τον Τζέιμς Taylor), "Nobody Does It Better" (Νο. 2) από την ταινία του James Bond του 1977 The Spy Who Loved Me, και "Jesse" (Νο. 11). Έχει συγγράψει πέντε παιδικά βιβλία καθώς και δύο απομνημονεύματα.

Video Url

 

Το 1963, η Simon άρχισε να παίζει με την αδελφή της Lucy Simon ως Simon Sisters.Το ντουέτο κυκλοφόρησε τρία άλμπουμ, ξεκινώντας με το Meet the Simon Sisters, το οποίο περιλάμβανε το τραγούδι "Winkin', Blinkin' and Nod". βασισμένο στο ποίημα του Eugene Field, το τραγούδι έγινε μικρή επιτυχία και έφτασε στο Νο. 73 του Billboard Hot 100. Μετά την αποχώρηση της Lucy από το γκρουπ, η Carly βρήκε μεγάλη επιτυχία ως σόλο καλλιτέχνης με το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ της το 1971. Της χάρισε το βραβείο Grammy για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη και δημιούργησε το πρώτο της σινγκλ στο Top 10 "That's the Way I've Always Heard It Should Be" (Νο. 10), το οποίο της χάρισε μια υποψηφιότητα για βραβείο Grammy για την καλύτερη γυναικεία ποπ φωνητική ερμηνεία . Το δεύτερο άλμπουμ της Simon, Anticipation, ακολούθησε αργότερα το ίδιο έτος και έγινε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. γέννησε τα επιτυχημένα σινγκλ "Anticipation" και "Legend in Your Own Time", της χάρισε μια ακόμη υποψηφιότητα για βραβείο Grammy και έγινε το πρώτο της άλμπουμ που πιστοποιήθηκε ως Χρυσό από την RIAA. Η Simon απέκτησε διεθνή φήμη με το τρίτο της άλμπουμ, No Secrets (1972), το οποίο ήταν στο Νο. 1 του Billboard 200 για πέντε εβδομάδες και έλαβε την πιστοποίηση Platinum. Το άλμπουμ δημιούργησε την παγκόσμια επιτυχία "You're So Vain", που βρέθηκε στο Νο. 1 του Billboard Hot 100 για τρεις εβδομάδες και χάρισε στην Simon τρεις υποψηφιότητες για βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένου του δίσκου της χρονιάς και του τραγουδιού της χρονιάς. Το δεύτερο single "The Right Thing to Do", καθώς και το B-side του "We Have No Secrets", ήταν επίσης επιτυχημένα. Το τέταρτο άλμπουμ της, Hotcakes (1974), σύντομα ακολούθησε και έγινε αμέσως επιτυχία. Έφτασε στο Νο. 3 του Billboard 200, έγινε Χρυσός μέσα σε δύο εβδομάδες από την κυκλοφορία και δημιούργησε τα επιτυχημένα σινγκλ "Mockingbird" και "Haven't Got Time for the Pain". Το 1975, εμφανίστηκε το πέμπτο άλμπουμ της Simon, Playing Possum και η συλλογή The Best of Carly Simon. Ο πρώτος μπήκε στο Top 10 του τσαρτ Billboard 200 και δημιούργησε το επιτυχημένο σινγκλ "Attitude Dancing" (Νο. 21), και το δεύτερο έγινε τελικά 3× Πλατινένιο, και έγινε η κυκλοφορία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Simon.

 

Το 1977, η Simon ηχογράφησε το "Nobody Does It Better" ως το θεματικό τραγούδι της ταινίας Bond The Spy Who Loved Me, και έγινε παγκόσμια επιτυχία. Το τραγούδι της απέσπασε άλλη μια υποψηφιότητα για βραβείο Grammy και ήταν η Νο. 1 σύγχρονη επιτυχία για ενήλικες του 1977. Αναδρομικά, έχει καταταχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα θέματα Bond. Η Simon άρχισε να ηχογραφεί περισσότερα τραγούδια για ταινίες τη δεκαετία του 1980, συμπεριλαμβανομένου του "Coming Around Again" για την ταινία Heartburn (1986). Το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία για ενήλικες, και το άλμπουμ Coming Around Again εμφανίστηκε την επόμενη χρονιά, με περαιτέρω κριτική και εμπορική επιτυχία. Το άλμπουμ χάρισε στην Simon άλλη μια υποψηφιότητα για το βραβείο Grammy, έγινε πλατινένιο και δημιούργησε άλλα τρία Top 10 Adult Contemporary hit single. "Give Me All Night", "The Stuff That Dreams Are Made Of" και "All I Want Is You". Με την επιτυχία της το 1988 "Let the River Run", από την ταινία Working Girl, η Simon έγινε η πρώτη καλλιτέχνης που κέρδισε ένα βραβείο Grammy, ένα Όσκαρ και ένα βραβείο Χρυσής Σφαίρας για ένα τραγούδι που συνέθεσε και έγραψε, καθώς και ερμηνεύτηκε εξ ολοκλήρου. από έναν μόνο καλλιτέχνη.

 Από τις πιο δημοφιλείς  τραγουδιστές/τραγουδοποιούς που εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Simon έχει 24 Billboard Hot 100 single charts και 28 Billboard Adult Contemporary σινγκλ τσαρτ.Μεταξύ των διαφόρων διακρίσεών της, έχει κερδίσει δύο βραβεία Grammy (από 14 υποψηφιότητες) και εισήχθη στο Hall of Fame των Grammy για το "You're So Vain" το 2004.Το AllMusic την αποκάλεσε «μια από τις βασικές τραγουδίστριες-τραγουδοποιούς της δεκαετίας του '70». Έχει φωνητικό εύρος κοντράλτο, και ανέφερε την Οντέτα ως σημαντική επιρροή. Η Simon εισήχθη στο Songwriters Hall of Fame το 1994 Τιμήθηκε με τα Μουσικά Βραβεία της Βοστώνης Lifetime Achievement το 1995, και έλαβε το πτυχίο Berklee College of Music Επίτιμος Διδάκτορας Μουσικής το 1998 Το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο Ιδρυτών από την Αμερικανική Εταιρεία Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών. Στις 5 Νοεμβρίου 2022, η Simon θα εισαχθεί στο Rock and Roll Hall of Fame

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url