Δισκοθήκη: Red Hot Chili Peppers, έχουν μια σταθερότητα οι δίσκοι τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι Red Hot Chili Peppers είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λος Άντζελες το 1983, αποτελούμενο από τον τραγουδιστή Anthony Kiedis, τον μπασίστα Flea, τον ντράμερ Chad Smith και τον κιθαρίστα John Frusciante. Η μουσική τους ενσωματώνει στοιχεία εναλλακτικού ροκ, funk, punk rock, hard rock, hip hop και ψυχεδελικής ροκ.

Video Url

 

Η εκλεκτική τους γκάμα έχει επηρεάσει είδη όπως το funk metal,  rap metal, rap rock,  και nu metal. Με πάνω από 120 εκατομμύρια δίσκους που πουλήθηκαν παγκοσμίως, οι Red Hot Chili Peppers είναι ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Είναι το πιο επιτυχημένο συγκρότημα στην ιστορία του εναλλακτικού ροκ, με τα περισσότερα ρεκόρ για τα περισσότερα σινγκλ νούμερο ένα (14) στο εναλλακτικό τσαρτ, τις περισσότερες αθροιστικές εβδομάδες στο νούμερο ένα (85) και τα περισσότερα τοπ  δέκα τραγούδια (25) στο Billboard Alternative Songs chart. .Έχουν κερδίσει έξι βραβεία Grammy, μπήκαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2012 και το 2022 έλαβαν ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.

Οι Red Hot Chili Peppers σχηματίστηκαν στο Λος Άντζελες από τους Kiedis, Flea, τον κιθαρίστα Hillel Slovak και τον ντράμερ Jack Irons. Λόγω δεσμεύσεων με άλλα συγκροτήματα, οι Slovak and Irons δεν έπαιξαν στο ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ του 1984, στο οποίο συμμετείχαν ο κιθαρίστας Jack Sherman και ο ντράμερ Cliff Martinez. Ο Slovak επανήλθε για το δεύτερο άλμπουμ τους, Freaky Styley (1985) και ο Irons για το τρίτο τους, The Uplift Mofo Party Plan (1987). 

Με τους Frusciante και Smith, οι Red Hot Chili Peppers ηχογράφησαν το Mother's Milk (1989) και την πρώτη τους μεγάλη εμπορική επιτυχία, Blood Sugar Sex Magik (1991). Ο Frusciante ένιωσε άβολα με τη δημοτικότητά τους και έφυγε απότομα σε περιοδεία το 1992.

Μετά από μια σειρά προσωρινών κιθαριστών, αντικαταστάθηκε από τον Dave Navarro, ο οποίος εμφανίστηκε στο έκτο άλμπουμ του γκρουπ, One Hot Minute (1995). Αν και επιτυχημένο, το άλμπουμ απέτυχε να ανταποκριθεί στην κριτική ή δημοφιλή αναγνώριση του Blood Sugar Sex Magik. Ο Frusciante και ο Kiedis πάλεψαν με τον εθισμό στα ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Το 1998, μετά την αποχώρηση του Ναβάρο, ο Φρουσιάντε επανήλθε στο συγκρότημα. Το έβδομο άλμπουμ τους, Californication (1999), έγινε η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τους, με 16 εκατομμύρια αντίτυπα να πωλούνται παγκοσμίως. By the Way (2002) και Stadium Arcadium (2006) ήταν επίσης επιτυχημένα. Το Stadium Arcadium ήταν το πρώτο τους άλμπουμ που έφτασε στο νούμερο ένα στο Billboard 200 chart.

Ο Frusciante έφυγε ξανά το 2009 για να επικεντρωθεί στη σόλο καριέρα του. αντικαταστάθηκε από τον Josh Klinghoffer, ο οποίος εμφανίστηκε στα I'm with You (2011) και The Getaway (2016), πριν ο Frusciante επανενταχθεί το 2019. Κυκλοφόρησαν το 12ο άλμπουμ τους, Unlimited Love, το 2022. 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url