Δισκοθήκη: Ακόμα μας αρέσουν οι Doors

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι Doors ήταν ένα αμερικάνικο ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λος Άντζελες το 1965, με τον τραγουδιστή Jim Morrison, τον keyboardist Ray Manzarek, τον κιθαρίστα Robby Krieger και τον ντράμερ John Densmore. Ήταν από τις πιο αμφιλεγόμενες και επιδραστικές ροκ παρουσίες της δεκαετίας του 1960, εν μέρει λόγω των στίχων και της φωνής του Morrison, μαζί με την ασταθή σκηνική του περσόνα. Η ομάδα θεωρείται ευρέως ως σημαντική μορφή της αντικουλτούρας της εποχής.

Video Url

 

Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από τον τίτλο του βιβλίου του Aldous Huxley The Doors of Perception, που το ίδιο αναφέρεται σε ένα απόσπασμα του William Blake. Αφού υπέγραψαν με την Elektra Records το 1966, οι Doors με τον Morrison ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν έξι στούντιο άλμπουμ σε πέντε χρόνια, μερικά από τα οποία γενικά θεωρούνται από τα καλύτερα όλων των εποχών, συμπεριλαμβανομένου του ομώνυμου ντεμπούτου τους (1967) , Strange Days (1967) και L.A. Woman (1971). Ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα εκείνη την περίοδο και μέχρι το 1972 οι Doors είχαν πουλήσει πάνω από 4 εκατομμύρια άλμπουμ στην εγχώρια αγορά και σχεδόν 8 εκατομμύρια σινγκλ.

Ο Morrison πέθανε υπό αβέβαιες συνθήκες το 1971. Το συγκρότημα συνέχισε ως τρίο μέχρι τη διάλυση το 1973. Κυκλοφόρησαν άλλα τρία άλμπουμ τη δεκαετία του 1970, ένα από τα οποία περιείχε παλαιότερες ηχογραφήσεις από τον Morrison, και κατά τη διάρκεια των δεκαετιών επανενώθηκαν στη σκηνή σε διάφορες διαμορφώσεις. Το 2002, οι Manzarek, Krieger και Ian Astbury των Cult στα φωνητικά άρχισαν να παίζουν ως "The Doors of the 21st Century". Ο Densmore και το ίδρυμα Morrison τους μήνυσαν επιτυχώς για τη χρήση του ονόματος του συγκροτήματος. Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα ως Riders on the Storm, συμβιβάστηκαν με το όνομα Manzarek–Krieger και περιόδευσαν μέχρι τον θάνατο του Manzarek το 2013.

Οι Doors ήταν το πρώτο αμερικανικό συγκρότημα που συγκέντρωσε οκτώ συνεχόμενα χρυσά LP. Σύμφωνα με το RIAA, έχουν πουλήσει 34 εκατομμύρια άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας τους έναν από τους τα συγκροτήματα με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Οι Doors έχουν καταγραφεί ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών από περιοδικά συμπεριλαμβανομένου του Rolling Stone, το οποίο τους κατέταξε στην 41η θέση στη λίστα με τους "100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών". Το 1993, εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame.

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url