Δισκοθήκη: The Smiths, ακόμα έχουν την γοητεία τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

 

Οι Smiths ήταν ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Μάντσεστερ το 1982.

Video Url

 

Η σύνθεση τους περιελάμβανε τον τραγουδιστή Morrissey, τον κιθαρίστα Johnny Marr, τον μπασίστα Andy Rourke που πέθανε στις 19 Mαιου 2023 και τον ντράμερ Mike Joyce. Θεωρούνται ως μια από τις πιο σημαντικές μπάντες που προέκυψαν από τη βρετανική ανεξάρτητη μουσική σκηνή της δεκαετίας του 1980

Οι Smiths υπέγραψαν με την ανεξάρτητη δισκογραφική Rough Trade Records και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, The Smiths, το 1984. Οι Smiths στήριξαν τα τραγούδια τους στη σύνθεση τραγουδιού του Morrissey και του Marr.

Η εστίαση της μπάντας σε ήχο κιθάρας, μπάσου και ντραμς και μια συγχώνευση ροκ και post-punk της δεκαετίας του 1960 ήταν μια απόρριψη του synth-pop ήχου που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή. Αρκετά σινγκλ των Smiths έφτασαν στο top 20 του UK Singles Chart και όλα τα στούντιο άλμπουμ τους έφτασαν στην πρώτη πεντάδα του UK Albums Chart, συμπεριλαμβανομένου του νούμερο ένα άλμπουμ Meat Is Murder (1985).

Πέτυχαν  επιτυχία στην Ευρώπη με το The Queen Is Dead (1986) και το Strangeways, Here We Come (1987), τα οποία μπήκαν και τα δύο στο top 20 των ευρωπαϊκών τσαρτ άλμπουμ.

Οι εσωτερικές εντάσεις οδήγησαν στη διάλυσή τους το 1987, ακολουθούμενες από δημόσιες αγωγές για δικαιώματα. Το ζωντανό τους άλμπουμ Rank (1988) έφτασε στο top 10 της Ευρώπης.

Από τη διάλυση του συγκροτήματος, τα μέλη έχουν αρνηθεί προσφορές για επανένωση και έχουν δηλώσει όλα ξεχωριστά ότι το συγκρότημα τελείωσε και δεν θα επανενωθεί ποτέ.

Video Url

 

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url