Δισκοθήκη: Οι Roxy Music ήταν πάντα το κάτι άλλο

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι Roxy Music είναι ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1970 από τον Bryan Ferry —ο οποίος έγινε ο τραγουδιστής και ο βασικός τραγουδοποιός του συγκροτήματος— και ο μπάσος Graham Simpson.

Τα άλλα μακροχρόνια μέλη ήταν ο Phil Manzanera (κιθάρα), ο Andy Mackay (σαξόφωνο και όμποε) και ο Paul Thompson (ντραμς και κρουστά).

Άλλα μέλη ήταν ο Brian Eno (συνθεσάιζερ), ο Eddie Jobson (συνθεσάιζερ και βιολί) και ο John Gustafson (μπάσο). Αν και το συγκρότημα έκανε ένα διάλειμμα από τις ομαδικές δραστηριότητες το 1976 και ξανά το 1983, ενώθηκαν ξανά για μια περιοδεία συναυλιών το 2001 και περιόδευσαν μαζί κατά διαστήματα τα επόμενα χρόνια.

Ο Ferry στρατολόγησε συχνά μέλη του συγκροτήματος ως μουσικούς συνεδριάσεων για τις σόλο κυκλοφορίες του.

Οι Roxy Music είχαν επιτυχία στην Ευρώπη  κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Αυτή η επιτυχία ξεκίνησε με το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους το 1972. Το συγκρότημα πρωτοστάτησε σε πιο εκλεπτυσμένα μουσικά στοιχεία του glam rock ενώ επηρέασε σημαντικά την πρώιμη αγγλική πανκ μουσική, και παρείχε το πρότυπο για πολλά new wave ονόματα ενώ είχε καινοτόμα στοιχεία ηλεκτρονικής σύνθεσης.

Video Url

 

Το συγκρότημα μετέφερε επίσης τη χαρακτηριστική του επωνυμία οπτικής και μουσικής πολυπλοκότητας με επίκεντρο τη λαμπερή μόδα. Ο Ferry και το συνιδρυτικό μέλος Eno είχαν σημαντική σόλο καριέρα.

Ο Eno έγινε ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς παραγωγούς δίσκων στα τέλη του 20ου αιώνα. Το Rolling Stone κατέταξε αρχικά τους Roxy Music στο Νο. 98 στη λίστα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών  ("The Immortals – The 100 Greatest Artists of All Time"), αλλά έριξε το γκρουπ από τη λίστα όταν την ενημέρωσαν το 2011.

Το τελευταίο στούντιο άλμπουμ των Roxy Music ήταν το Avalon (1982), το οποίο πιστοποιήθηκε ως Platinum στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2005, το συγκρότημα άρχισε να ηχογραφεί αυτό που θα γινόταν το ένατο στούντιο άλμπουμ τους—και το πρώτο τους άλμπουμ με τον Eno από το 1973 (έγραψε δύο τραγούδια για αυτό και έπαιζε επίσης πλήκτρα).

Ωστόσο, ο Ferry ανακοίνωσε τελικά ότι το υλικό από αυτές τις συνεδρίες θα κυκλοφορούσε ως σόλο άλμπουμ των Ferry, με τον Eno να παίζει σε "μερικά κομμάτια", και ότι πίστευε ότι το συγκρότημα δεν θα έβγαζε ποτέ ξανά δίσκο ως Roxy Music. 

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2010 ως το σόλο άλμπουμ του Ferry, Olympia. Περιλάμβανε συνεισφορές από τους Eno, Manzanera και Mackay (μεταξύ πολλών άλλων παικτών session).

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url