Δισκοθήκη: Alan Parsons Project, απολαυστικά τα άλμπουμ τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

 

Ο Alan Parsons (γεννημένος στις 20 Δεκεμβρίου 1948) είναι Άγγλος μηχανικός ήχου, τραγουδοποιός, μουσικός και παραγωγός δίσκων.

Video Url

 

Ο Πάρσονς συμμετείχε στην παραγωγή πολλών αξιοσημείωτων άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων των Beatles Abbey Road (1969) και Let It Be (1970), των Pink Floyd The Dark Side of the Moon (1973) και του ομώνυμου ντεμπούτου άλμπουμ από τους Ambrosia το 1975. Το συγκρότημα του ίδιου του Parsons, The Alan Parsons Project, καθώς και οι επόμενες σόλο ηχογραφήσεις του, γνώρισαν επίσης εμπορική επιτυχία. Έχει προταθεί για 13 βραβεία Grammy, με την πρώτη του νίκη να σημειώνεται το 2019 για το καλύτερο Immersive Audio Album για το Eye in the Sky

 

Τον Οκτώβριο του 1967, σε ηλικία 18 ετών, ο Πάρσονς πήγε να εργαστεί ως βοηθός μηχανικός στα Abbey Road Studios, όπου κέρδισε την πρώτη του πίστωση στο LP Abbey Road. Έγινε τακτικός εκεί, κατασκευάζοντας έργα όπως το Wild Life των Wings και το Red Rose Speedway, πέντε άλμπουμ των Hollies και το The Dark Side of the Moon των Pink Floyd, για το οποίο έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για βραβεία Grammy.

Ο Πάρσονς θεωρούσε τον εαυτό του διευθυντή ηχογράφησης, παρομοιάζοντας τη συνεισφορά του στις ηχογραφήσεις με ό,τι ο Stanley Kubrick συνέβαλε στις ταινίες. 

Ο Πάρσονς παρήγαγε επίσης τρία άλμπουμ για τους Pilot, ένα σκωτσέζικο ποπ ροκ συγκρότημα, οι επιτυχίες του οποίου περιελάμβαναν το "January" και το "Magic". Επίσης, έκανε μίξη του ντεμπούτου άλμπουμ του Αμερικανικού συγκροτήματος Ambrosia και έκανε την παραγωγή του δεύτερου άλμπουμ τους, Somewhere I've Never Travelled. Ο Πάρσονς προτάθηκε για βραβείο Grammy και για τα δύο άλμπουμ.

Το 1975, αρνήθηκε την πρόσκληση των Pink Floyd να δουλέψει στο Wish You Were Here, τη συνέχεια του Dark Side, και αντί αυτού ξεκίνησε το Alan Parsons Project με τον παραγωγό, τον τραγουδοποιό και περιστασιακό τραγουδιστή Eric Woolfson, τον οποίο είχε γνωρίσει στο Abbey Road. Το Project αποτελούνταν από μια περιστρεφόμενη ομάδα μουσικών και τραγουδιστών στούντιο, κυρίως τα μέλη των Pilot και (στο πρώτο άλμπουμ) τα μέλη των Ambrosia. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ροκ συγκροτήματα, οι Alan Parsons Project δεν εμφανίστηκαν ποτέ ζωντανά κατά τη διάρκεια της ακμής τους, αν και κυκλοφόρησαν αρκετά μουσικά βίντεο. Η μόνη ζωντανή του εμφάνιση κατά την αρχική του ενσάρκωση ήταν το 1990. Κυκλοφόρησε δέκα άλμπουμ, το τελευταίο το 1987. Το Project έληξε το 1990 μετά τον χωρισμό των Parsons και Woolfson, με το προβλεπόμενο 11ο άλμπουμ του Project να κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά ως σόλο άλμπουμ του Woolfson. Ο Πάρσονς συνέχισε να κυκλοφορεί έργα στο όνομά του και σε συνεργασία με άλλους μουσικούς. Ο Πάρσονς και η μπάντα του έκαναν τακτικές περιοδείες σε πολλά μέρη του κόσμου.

Αν και καταξιωμένος τραγουδιστής, πληκτίστας, μπασίστας, κιθαρίστας και φλαουτίστας, ο Πάρσονς τραγούδησε μόνο σπάνια και παρεΐστικα μέρη στα άλμπουμ του, όπως τα φωνητικά στο "Time". Ενώ το πληκτρολόγιό του ακουγόταν πολύ στα άλμπουμ του Alan Parsons Project, πολύ λίγες ηχογραφήσεις διαθέτουν το φλάουτο του. Επέστρεψε για λίγο για να διευθύνει εξ ολοκλήρου τα Abbey Road Studios. Ο Parsons συνέχισε επίσης την επιλεκτική του παραγωγή για άλλα συγκροτήματα

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url