Δισκοθήκη: Linda Ronstadt, μοναδική περίπτωση, πάντα αγαπημένη

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Η Linda Maria Ronstadt (γεννημένη στις 15 Ιουλίου 1946) είναι Αμερικανίδα πρώην τραγουδίστρια που έπαιξε και ηχογράφησε σε διάφορα είδη όπως ροκ, κάντρι, ελαφριά όπερα, το Great American Songbook και Latin. Έχει κερδίσει 11 βραβεία Grammy,  τρία American Music Awards, δύο βραβεία Academy of Country Music, ένα Emmy Award και ένα ALMA Award. Πολλά από τα άλμπουμ της έχουν πιστοποιηθεί με χρυσό, πλατινένιο ή πολυπλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς. Έχει επίσης κερδίσει υποψηφιότητες για βραβείο Tony και Χρυσή Σφαίρα.

Video Url

 

Της απονεμήθηκε το βραβείο Latin Grammy Lifetime Achievement Award από την Latin Recording Academy το 2011 και επίσης της απονεμήθηκε το βραβείο Grammy Lifetime Achievement από την Recording Academy το 2016. Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame τον Απρίλιο του 2014. Στις 28 Ιουλίου 2014, της απονεμήθηκε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Το 2019, έλαβε ένα αστέρι από κοινού με την Dolly Parton και την Emmylou Harris στο Hollywood Walk of Fame για τη δουλειά τους ως ομάδα Trio. Η Ronstadt ήταν μεταξύ των πέντε τιμώμενων που έλαβαν τα βραβεία Kennedy Centre Honours 2019 για καλλιτεχνικά επιτεύγματα ζωής.

Η Ronstadt έχει κυκλοφορήσει 24 στούντιο άλμπουμ και 15 συλλογές ή άλμπουμ με τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Κυκλοφόρησε 38 σινγκλ στο αμερικανικού Billboard Hot 100. Είκοσι ένα από αυτά τα σινγκλ έφτασαν στα κορυφαία 40, τα δέκα έφτασαν στο top 10 και ένα έφτασε στο νούμερο ένα ("You're No Good"). Η Ronstadt μπήκε επίσης στα τσαρτ στο Ηνωμένο Βασίλειο με δύο από τα ντουέτα της, το "Somewhere Out There" με τον James Ingram και το "Don't Know Much" με τον Aaron Neville, έφτασαν στο νούμερο 8 και 2 αντίστοιχα και το σινγκλ "Blue Bayou" έφτασε στο νούμερο 35 του UK Singles charts. Έχει συμμετάσχει σε 36 άλμπουμ, δέκα άλμπουμ στο top-10 και τρία άλμπουμ νούμερο 1 στο αμερικανικό Billboard Pop Album Chart

 

 Η Ronstadt έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες σε διάφορα είδη, όπως: Dolly Parton, Emmylou Harris, Bette Midler, Billy Eckstine, Frank Zappa, Carla Bley (Escalator Over the Hill), Rosemary Clooney, Flaco Jiménez, Philip Glass, Warren Zevon, Gram Parsons, Neil Young, Paul Simon, Earl Scruggs, Johnny Cash και Nelson Riddle.

Έχει δανείσει τη φωνή της σε πάνω από 120 άλμπουμ και έχει πουλήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους, καθιστώντας την μία από τις καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο όλων των εποχών. Ο Christopher Loudon, των Jazz Times, έγραψε το 2004 ότι η Ronstadt είναι «ευλογημένη της γενιάς της».

Η Ronstadt μείωσε τη δραστηριότητά της μετά το 2000, όταν ένιωσε τη φωνή της στο τραγούδι να φθείρεται, κυκλοφόρησε το τελευταίο της άλμπουμ το 2004 και έδωσε την τελευταία της ζωντανή συναυλία το 2009. Ανακοίνωσε την αποχώρησή της το 2011 και αποκάλυψε λίγο αργότερα ότι δεν είναι πια ήταν σε θέση να τραγουδήσει ως αποτέλεσμα μιας εκφυλιστικής κατάστασης που αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν προοδευτική υπερπυρηνική παράλυση. Δημοσίευσε μια αυτοβιογραφία, Simple Dreams: A Musical Memoir, τον Σεπτέμβριο του 2013. Ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στα απομνημονεύματά της, Linda Ronstadt: The Sound of My Voice, κυκλοφόρησε το 2019.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url