Δισκοθήκη: Ωραία τα άλμπουμ της Marianne Faithfull

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Η Marianne Evelyn Gabriel Faithfull (γεννημένη στις 29 Δεκεμβρίου 1946) είναι Αγγλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. Κέρδισε δημοτικότητα τη δεκαετία του 1960 με την κυκλοφορία του σινγκλ της «As Tears Go By» και έγινε μία από τις κορυφαίες γυναίκες καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της βρετανικής εισβολής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Video Url

 

Γεννημένη στο Hampstead του Λονδίνου, η Faithfull ξεκίνησε την καριέρα της το 1964 αφού παρευρέθηκε σε ένα πάρτι των Rolling Stones, όπου την ανακάλυψε ο Andrew Loog Oldham. Το ντεμπούτο άλμπουμ της Marianne Faithfull (1965) (κυκλοφόρησε ταυτόχρονα με το άλμπουμ της Come My Way) ήταν εμπορική επιτυχία που ακολουθήθηκε από μια σειρά από άλμπουμ στη Decca Records. Από το 1966 έως το 1970, είχε μια πολύ δημοσιοποιημένη ρομαντική σχέση με τον Μικ Τζάγκερ. Η δημοτικότητά της ενισχύθηκε περαιτέρω από τους κινηματογραφικούς της ρόλους, όπως εκείνοι στα I'll Never Forget What's'isname (1967), The Girl on a Motorcycle (1968) και Hamlet (1969). Ωστόσο, η δημοτικότητά της επισκιάστηκε από προσωπικά προβλήματα τη δεκαετία του 1970. Εκείνη την περίοδο ήταν ανορεξική, άστεγη και εθισμένη στην ηρωίνη.

Γνωστή για την χαρακτηριστική φωνή της, τα προηγούμενα μελωδικά και πιο καταγεγραμμένα φωνητικά της Faithfull (τα οποία ήταν διαδεδομένα σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της τη δεκαετία του 1960) επηρεάστηκαν από σοβαρή λαρυγγίτιδα, σε συνδυασμό με επίμονη χρήση ναρκωτικών κατά τη δεκαετία του 1970, αλλοιώνοντας μόνιμα τη φωνή της, αφήνοντάς την τραχιά, ραγισμένη. και χαμηλότερα στο βήμα. Αυτός ο νέος ήχος ήταν 

που επαινείται ως "ουίσκι εμποτισμένο" από ορισμένους κριτικούς και θεωρείται ότι βοήθησε στην αποτύπωση των ακατέργαστων συναισθημάτων που εκφράστηκαν στη μουσική του Faithfull.

Μετά από μια μακρά εμπορική απουσία, η Faithfull επέστρεψε με την κυκλοφορία του άλμπουμ της Broken English, το 1979, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το άλμπουμ γνώρισε εμπορική επιτυχία και σηματοδότησε την αναβίωση της μουσικής της καριέρας. Το Broken English χάρισε στη Faithfull μια υποψηφιότητα για το βραβείο Grammy για την Καλύτερη Γυναικεία Ροκ Φωνητική Ερμηνεία και συχνά θεωρείται ως η "καθοριστική ηχογράφηση". Ακολούθησε αυτό με μια σειρά άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων των Dangerous Aquaintances (1981), A Child's Adventure (1983) και Strange Weather (1987). Η Faithfull έγραψε επίσης τρία βιβλία για τη ζωή της: Faithfull: An Autobiography (1994), Memories, Dreams & Reflections (2007) και Marianne Faithfull: A Life on Record (2014).

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url