Κριτική της νέας ταινίας του Ridley Scott «All the Money in the World»

Κριτική της νέας ταινίας του Ridley Scott «All the Money in the World»

«All the Money in the World»
8/10

Δύο πράγματα αξίζουν κυρίως στην συγκεκριμένη ταινία: η ερμηνεία της Michelle Williams και του Christopher Plummer. Ο 88χρονος Plummerκατάφερε να βγάλει τον σκηνοθέτη Ridley Scott ασπροπρόσωπο, αφού αντικατέστησε τον κομμένο από τα πλάνα Kevin Spacey. Ο Spaceyβγήκε εκτός φιλμ εν μία νυκτί λόγω των σκανδάλων περί σεξουαλικής κακοποίησης και έτσι ο Plummer βρέθηκε να παίζει έναν ρόλο, που εξαρχής προοριζόταν για αυτόν. Όπως είχε ξαναγυριστεί το Κλωτσοσκούφι(1960) με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, επειδή η αρχική έκδοση με τον Μιχάλη Νικολινάκο δεν άρεσε στον Φίνο. Ως J. Paul Getty(1892-1976) ο παλαίμαχος ηθοποιός κάνει παπάδες αν σκεφτεί κανείς ότι τα γυρίσματα του διήρκεσαν μόλις εννιά μέρες. Ουσιαστικά είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, που αφορά στην πραγματική απαγωγή του εγγονού του δισεκατομμυριούχου Gettyτο έτος 1973 στην Ρώμη.

Το σενάριο του David Scarpa (The Day the Earth Stood Still) βασίζεται στο βιβλίο Painfully Rich(1995) του John Pearson (1930), που είχε γράψει και το The Profession of Violence(1972), πάνω στο οποίο στηρίχτηκε το φιλμ Legend (2015).Ο Scott προσπαθεί να κατανοήσει την σχέση που έχουν οι μεγιστάνες του πλούτου με το χρήμα, φανερώνοντας ότι πρόκειται για κάτι που ξεπερνά την γνωστή τσιγκουνιά και την απαιτούμενη μεγαλομανία.

Το αντίπαλο ερμηνευτικό δέος, η Michelle Williams, αποδεικνύει ότι είναι από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της. Δημιουργεί ένα αξέχαστο γυναικείο πορτραίτο στον ρόλο της νύφης του πάμπλουτου Getty, που αψηφά την περιουσία του, έχοντας ως προτεραιότητα το να βρίσκεται κοντά στα τέσσερα παιδιά της.

Η Williams ερμηνεύει την δυναμική μητέρα, που βρίσκει καταφύγιο στην σκληρότητα, αφού δεν επιθυμεί να επιδείξει φθηνό συναίσθημα, για να πείσει για την ευαισθησία της τους παπαράτσι, που την καταδιώκουν.Στο ιταλικό καστ συναντάς τον Marco Leonardi (Anime Nere, Cinema Paradiso) και τον Νικόλα Βαπορίδη (1981) που έχει Έλληνα πατέρα.Δορυφορικός ο ρόλος του Mark Wahlberg και των ευρισκομένων στην ταινία λόγω τηλεοπτικής επιτυχίας Timothy Hutton (American Crime) και Andrew Buchan (Broadchurch).Ενδιαφέρων στον ρόλο του απαχθέντος (που είχε μια καταραμένη ζωή) ο Charlie Plummer, αλλά και ο Romain Durisστον ρόλο του απαγωγέα. Ένα πρόσωπο σε κατατρύχει με το πέρας της ταινίας αν και σε σύντομο ρόλο. Η συνεπώνυμη εγγονή της Anna Magnani Olivia. Στον ρόλο του δικηγόρου της Williams πραγματοποιεί το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο Giuseppe Bonifati.Γυρίσματα έγιναν και στην Ιταλία, ενώ τα κοστούμια της Janty Yates αποτυπώνουν την μόδα της εποχής.

vGzBAbGVslGPjYYdjrz82XHiZHR

Trivia:

-Η Βουγιουκλάκη είχε ξαναγυρίσει με άλλο συμπρωταγωνιστή και το Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963). Αυτή την φορά όμως το εγχείρημα αφορούσε στην κυκλοφορία της ταινίας και στην αγορά της Τουρκίας. Παράλληλα με το ελληνόφωνο φιλμ γυριζόταν η τουρκική βερσιόν Siralardaki Heyecanlar.

-Την τύχη του Spaceyείχε ο Eric Stoltz, αφού στα γυρίσματα του Back To The Future (1985) ο σκηνοθέτης Robert Zemeckis αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να δεχθεί τον Michael J. Foxστον πρωταγωνιστικό ρόλο, παρά το πιεσμένο πρόγραμμά του λόγω του τηλεοπτικού Family Ties. Έτσι και έγινε.

-Ο γιος του απαχθέντος ονομάζεται Balthazar Getty, είναι ηθοποιός και έπαιζε πρόσφατα στο τηλεοπτικό Twin Peaks. Ο αδελφός του απαχθέντος ονομάζεται Mark Getty και είναι συνιδρυτής των Getty Images.
Η ταινία κυκλοφορεί στις 21 Δεκεμβρίου 2017 από την Odeon.