got harhome arrives

 

Κείμενο: Κωστής Δ. Μπίτσιος

 

Τι να δεις από την ελληνική τηλεόραση των τελευταίων ετών; Ειδικά από τότε που έκλεισε και η ΕΡΤ και αφού είχε απαξιωθεί και αυτή μέσα από φαινόμενα λογοκρισίας του ΕΣΡ και προώθηση ημετέρων, ο κακόμοιρος Έλληνας τηλεθεατής έχει πέσει στο έλεος των σκουπιδιών της εγχώριας ιδιωτικής τηλεόρασης.

 

Η ένδεια των προγραμμάτων τους φαίνεται έντονα στο ζωντανό πρόγραμμά τους του Σαββατοκύριακου που τρεις καναπέδες έχουν πιάσει πόστο και φλύαρα πάνελ στήνουν λαϊκά δικαστήρια, ψυχαναλύουν τρίτους από μία φωτογραφία τους ή ασχολούνται με τον «φιδάκια». Η ίδια κατάντια είναι εμφανής και τις καθημερινές όπου για μέρες από το πρωί ως το βράδυ, από ενημερωτικές εκπομπές μέχρι μεσημεριανά και ειδήσεις ασχολούνται με έναν, που σκότωσε ένα φίδι, συμβάν που σε ορεινά χωριά της χώρας είναι καθημερινό θερινό φαινόμενο. Η ομφαλοσκόπηση των Ελλήνων παρουσιαστών, αφού ο εαυτός τους έχει αναδειχθεί στο ΑΠΟΛΥΤΟ θέμα συζήτησης των εκπομπών τους, έχει εξαντλήσει αυτούς και το κοινό.

 

Ευτυχώς το internet έχει αποτελέσει τη διέξοδο όσων ξέρουν να το χειρίζονται, έχουν χρόνο να διαθέσουν και ψάχνουν να δουν αξιόλογα σίριαλ και σοβαρές παραγωγές. Η επιτυχία των τηλεοπτικών σειρών εδώ φαινόταν πάντα από το τι ήταν θέμα συζήτησης στις παρέες ή στα ΜΜΜ. Θυμάμαι κόσμο να συζητά από το ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης για τις Τρεις Χάριτες, τους Απαράδεκτους, τον Σάκη τον υδραυλικό κοκ. Τελευταία σημαντική επιτυχία σε ακροαματικότητα πρέπει να ήταν στην Ελλάδα τα τούρκικα σίριαλ με προεξάρχοντα τον Σουλεϊμάν. Έκτοτε αυτό που συζητιέται στις παρέες, όσον αφορά στην τηλεόραση, είναι πιο αμερικάνικο σίριαλ «κατεβάζει» και παρακολουθεί ο καθένας. Δεν είναι τυχαίο ότι το downloading λαμβάνεται πια σοβαρά ως δείκτης επιτυχίας μιας σειράς, αφού ως τακτική αποτελεί μια παγκόσμια πραγματικότητα και η ακροαματικότητα είναι πια διεθνής.

 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας μετέτρεψε τηλεοπτικά τη Γη σίγουρα σε ένα τεράστιο χωριό και οι εταιρείες, για να χτυπήσουν το παράνομο της διαδικασίας του «κατεβάσματος», ξεκίνησαν παγκόσμια την ταυτόγχρονη προβολή π.χ. του Game of Thrones (εδώ από τη Nova) και σε μερικές μέρες και του True Detective, αναγνωρίζοντας το γενικό ενδιαφέρον, αφού ο θεατής δεν περιμένει πότε το σίριαλ θα προβληθεί στη χώρα του. Ποιος ξεχνά τις ακατάλληλες ώρες προβολής ξένων τηλεοπτικών blockbusters σε εξορισμένες ζώνες προγράμματος στην Ελλάδα; Εφαρμογές όπως το Pop Corn Time ή το συνδρομητικό Netflix, καθιστούν τη θέαση των καταπληκτικών αμερικάνικων sitcoms και miniseriesπαγκόσμιο φαινόμενο.

 

Το θέμα είναι ποια είναι η ανταγωνιστική απάντηση του σινεμά σε όλα αυτά. Πόσο μάλλον που ο εφοδιασμός των ελληνικών νοικοκυριών με εξελιγμένους τηλεοπτικούς δέκτες μεγάλων ιντσών ή με προτζέκτορες, καθιστούν μία οικιακή διασκέδαση σε άλλου επιπέδου απόλαυση, που μπορεί να συγκεντρώσει μεγάλες οικογενειακές ή φιλικές παρέες με πίτσες, αναψυκτικά και γύρους. Και φυσικά υπάρχει το downloading και για τον κινηματογράφο, ειδικά για ταινίες, που ακόμα διανέμονται με 1 και 2 έτη καθυστέρησης.

 

Οι αιθουσάρχες έπιασαν το νόημα και έριξαν την τιμή του εισιτηρίου, για να είναι ανταγωνιστικοί. Κυρίως με το 1+1 εισιτήριο ή με το πιο φθηνό εισιτήριο στις παιδικού ενδιαφέροντος ταινίες. Και στην ελληνική επαρχία ξύπνησαν οι ιδιοκτήτες των αιθουσών και προβάλλουν ταυτόγχρονα με την Αθήνα τις ταινίες πρώτης προβολής. Αυτό μπορούν να κάνουν αυτοί. Το εισιτήριο για το 3D στην Ελλάδα της κρίσης παραμένει όμως για κάποιους απαγορευτικό. Υπάρχει και το θέμα του προϊόντος, που αφορά στους παραγωγούς. Η θεματολογία εξαντλείται κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ σε remakes, reboots, prequels, sequels κλπ., λες και δεν έχουν λεφτά να ρίξουν σε νέες ιδέες και νέες φάτσες. Η κατάρα τηλεόρασης και κινηματογράφου φαίνεται να είναι κοινή. Η απροθυμία ανάδειξης νέων ταλέντων και η έμπρακτη υποστήριξή τους. Η εμπιστοσύνη σε παλιούς και νεώτερους όχι με εξαντλημένα projects, αλλά επενδύοντας σε οικονομικά συμφέρουσες ιδέες, που δεν θα είναι συντηρητικές, αλλά θα συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις του σύγχρονου θεατή.

 

Στη χώρα μας αυτό είναι πιο έντονα, αφού η έλλειψη αξιοκρατίας συνεχίζει να κυριαρχεί. Μακάρι με τα χρόνια η νέα ΕΡΤ να καταφέρει να μαζέψει τα κομμάτια της και να ξανά προσφέρει δικό της και ξένο υλικό ανάλογο της ιστορίας της.