30 χρόνια από την πρεμιέρα του Jurassic Park από τον Steven Spielberg

28 χρόνια από την πρεμιέρα του Jurassic Park από τον Steven Spielberg

Στις 9 Ιουνίου του 1993 έκανε πρεμιέρα στο Λος Άντζελες στην Αμερική, το φιλμ του Steven Spielberg, Jurassic Park, το οποίο είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάικλ Κράιτον...Στους πρωταγωνιστές οι Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Samuel L. Jackson, Wayne Knight κ.α

Η ταινία επικεντρώνεται στο φανταστικό νησί Isla Nublar στην Κόστα Ρίκα, όπου ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Τζον Χάμοντ (Ρίτσαρντ Ατένμπορο) και μια ομάδα γενετικών επιστημόνων από την εταιρεία του, έχουν δημιουργήσει ένα πάρκο ψυχαγωγίας με κλωνοποιημένους δεινόσαυρους. Ωστόσο, η ιστορία δεν έχει καλό ξεκίνημα, αφού μετά από την ξενάγηση στο πάρκο, οι φράκτες ασφαλείας απενεργοποιούνται, με αποτέλεσμα οι δεινόσαυροι να απελευθερωθούν.

Το Jurassic Park έκανε πρεμιέρα στο Uptown Theater 9 Ιουνίου του 1993 στην Ουάσινγκτον και κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες πολιτείες στις 11 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Εισέπραξε πάνω από 914 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως στην αρχική της κινηματογραφική προβολή, και έγινε η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις ποτέ εκείνη την εποχή, ξεπερνώντας το Ε.Τ. ο Εξωγήινος, ένα ρεκόρ που διατηρήθηκε μέχρι την κυκλοφορία του Τιτανικού το 1997.

Έλαβε θετικές κριτικές, με τους κριτικούς να επαινούν τα ειδικά εφέ του και τη σκηνοθεσία του Σπίλμπεργκ.Μετά την 20η επετειακή επανέκδοση της το 2013, το Jurassic Park έγινε η παλαιότερη ταινία στην ιστορία που ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων και η δέκατη έβδομη συνολικά. Κέρδισε πάνω από 20 βραβεία, συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων Όσκαρ για τα τεχνικά της επιτεύγματα στα οπτικά εφέ και τη σχεδίαση ήχου. Το 2018 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην συνέχεια ακολούθησαν πέντε συνέχειες - Ο Χαμένος Κόσμος: Jurassic Park (1997), Jurassic Park 3 (2001), Jurassic World (2015), Jurassic World: Το Βασίλειο Έπεσε (2018) και Jurassic World: Κυριαρχία (2022).

 

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου το 1992... Τα είδη δεινοσαύρων που εμφανίζονται στην ταινία είναι ο Τυραννόσαυρος, ο Βελοσιράπτορας,ο Τρικεράτωψ, ο Βραχιόσαυρος, ο Κομψόγναθος, ο Παρασαυρόλοφος, ο Στρουθιόμιμος και ο Διλοφόσαυρος....

2015081100002430